De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een dwangsom opgelegd aan het bedrijf Bluetrace, dat wifi-trackers ontwikkelt waarmee winkeliers klanten zonder toestemming kunnen volgen.

 

De AP bepaalde in december 2015 al dat ongevraagd mensen via wifi volgen van winkeliers in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Nu legt de privacywaakhond een last onder dwangsom op aan Bluetrace op.

Met de apparatuur van Bluetrace kunnen winkeliers zien hoeveel mensen hun winkel passeren, binnengaan en hoe lang zij binnenblijven. Dat doen de wifi-trackers door de unieke mac-adressen van mobiele apparaten te registreren, samen met de locatie, de datum en het tijdstip.

Informatie verwijderen

Bluetrace wordt onder de onherroepelijke dwangsom gesommeerd binnen zes maanden te stoppen met het overtreden van de regels. Zo mag het geen persoonsgegevens meer verzamelen van mensen die vlakbij winkels wonen waarin de apparatuur wordt gebruikt.

Ook moet het bedrijf de informatie van voorbijgangers na verzenden direct verwijderen, of geanonimiseerd bewaren. Bovendien moeten mensen in en om de winkel waar wifi-tracking wordt toegepast op de hoogte worden gebracht dat het gebeurt, wie de informatie verwerkt, waarom dat gebeurt en hoe lang de data bewaard wordt.

Nog steeds in strijd met de wet

Als Bluetrace na zes maanden niet voldoet aan die voorwaarden, wordt het bedrijf een dwangsom van vijfduizend euro per overtredende week opgelegd, oplopend tot een maximum van honderdduizend euro.

Volgens AP heeft Bluetrace sinds het onderzoek in 2015 al wel maatregelen genomen. Zo worden gegevens via wifi-tracking enkel binnen openingstijden verzameld, en worden gegevens hooguit 24 uur bewaard. AP noemt die termijn passend.

AP merkt wel op dat de stickers en brochures die Bluetrace over wifi-tracking heeft ontwikkeld onvolledig of onjuist zijn. Ook al heeft Bluetrace sinds het onderzoek maatregelen getroffen, handelt het volgens AP nog steeds in strijd met de wet.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment