De Samsung Galaxy Note 8 is nog niet eens aangekondigd, maar toch lijkt het er nu al op dat de Samsung Galaxy S9 is opgedoken. Of is de fabrikant creatief aan het knutselen geslagen met modelnummers?

Modelnummers: cryptisch, maar ook waardevol

De kans is groot dat je het modelnummer van je smartphone niet kent. En waarom zou je ook? Elk toestel heeft immers een normale naam.

Toch zorgen die modelnummers ervoor dat we vaak al voor de lancering weten wat voor specificaties een toestel heeft. Fabrikanten halen geregeld hun smartphones door benchmarktests. Daarmee kunnen ze testen hoe goed het toestel in kwestie presteert.

Daarbij wordt het modelnummer van een toestel vrijgegeven. Door die met andere toestellen te vergelijken, kunnen we vaak de gelekte specificaties aan een naam koppelen. En voilà: je weet de specificaties van een onaangekondigde smartphone.

Samsung gebruikte SM-G920 en SM-G925 voor de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. De Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge hadden vervolgens de modelnummers SM-G930 en SM-G935. Klinkt logisch toch?

Dit jaar brak Samsung echter met die traditie. Bij de Galaxy S8 en Galaxy S8+ zou je SM-G940 en SM-G945 verwachten, maar de fabrikant koos voor SM-G950 en SM-G955. Waarschijnlijk omdat 4 een ongeluksgetal in China is.

Om dezelfde reden kwam OnePlus dit jaar met de OnePlus 5, de opvolger van de OnePlus 3T. 6 is gelukkig geen ongeluksgetal, dus voor de Samsung Galaxy S9 kun je op SM-G960 rekenen. Opnieuw: klinkt logisch.

Is de Samsung Galaxy S9 nu al opgedoken?

Samsung begon dit jaar extra vroeg aan de ontwikkeling van de Samsung Galaxy S9. Daardoor zal er waarschijnlijk ook eerder gelekte informatie opduiken. Toch konden we onze ogen niet geloven toen er deze week een benchmarktest met het model nummer SM-G960 opdook.

Om het nog verwarrender te maken: de specificaties zijn lang niet zo high-end als je zou verwachten. Het toestel maakt gebruik van de onaangekondigde Qualcomm Snapdragon 840, in combinatie met 4GB aan werkgeheugen.

Dat zijn wel erg bescheiden specs. Waar hebben we dan wel mee te maken? Er zijn twee opties. Of dit gaat om een goedkopere variant van de Galaxy S8. Denk aan een Galaxy S8 Lite, of een Galaxy S8 Mini.

Of het is wel een zeer vroeg Galaxy S9 prototype, dat getest wordt met een onuitgebrachte chipset. We zitten immers nog ver van de lancering van het vlaggenschip af, dus dit kan gewoon een test zijn met een willekeurige hoeveelheid werkgeheugen.

Hoe dan ook is de conclusie simpel: Samsung werkt sowieso aan de Galaxy S9, maar we weten nog niks over het toestel. Op naar 2018, maar eerst zal de Galaxy Note 8 nog het strijdtoneel betreden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment