In de laatste Insiders Preview Build 14915 van Windows 10 die onlangs naar Windows Insiders in de Fast Ring gestuurd is, lijkt een functie te zitten om de hoeveelheid blauw licht te verminderen dat een scherm uitstraalt.

 

Dat ontdekte een gebruiker van de preview met de naam Core op Twitter. Core vond referenties naar een optie met de naam BlueLightReduction. De gebruiker merkt ook op dat de functie waarschijnlijk toegankelijk wordt via een Quick Action-schuifje in het notificatiegebied van Windows 10 voor zowel pc als mobiel.

Met behulp van de functie moet het mogelijk zijn om de hoeveelheid blauw licht dat uitgestraald wordt door een beeldscherm te verminderen omdat blauw licht bij sommige mensen het slaapritme kan verstoren. Blauw licht heeft meer invloed dan andere kleuren op de melatoninebalans in het lichaam en daarmee invloed op het slaapritme. Melatonine wordt soms ook het 'slaaphormoon' genoemd, al is die benaming niet geheel juist omdat de werking bij bepaalde nachtdieren juist andersom is.

Er bestaan al wel applicaties voor Windows om de hoeveelheid blauw licht te verminderen door de kleurtemperatuur aan te passen, zoals f.lux. De functie in Windows zou hetzelfde moeten doen volgensWinbeta. Het zou onder andere de verlichting van het beeldscherm aan kunnen passen aan de intensiteit van het omgevingslicht of het moment van zonsop- en ondergang.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment