Dit virus wil je niet op je Mac hebben.

Malware dat met je kan meekijken via de webcam, screenshots kan maken en je toetsaanslagen kan volgen. Klinkt creepy en dat is het ook. Toch zijn honderden Macs besmet met dit virus en weten veel Mac-gebruikers niet eens dat hun apparaat besmet is.

Het gaat hier om malware dat al ruim vijf jaar actief is. Het virus kwam recent onder de aandacht bij beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle van Synack. Wardle ging op onderzoek uit en stuitte al gauw op bijna 400 besmette Macs. Het virus is bekend onder de naam Fruitfly. De meeste van die 400 besmette apparaten bevinden zich in de Verenigde Staten.

 

Het is niet duidelijk wat de motivatie is achter de malware. Wardle kon geen bewijs vinden waarvoor het virus wordt gebruikt. Ook kon de beveiligingsonderzoeker niet achterhalen wie verantwoordelijk is voor de malware. ‘Ik weet het niet of het gewoon een verveelde persoon of iemand met perverse doelen is.’, aldus de onderzoeker tegenover Ars Technica.

Inmiddels is de malware achterhaald en zijn virusscanners in staat om de malware te detecteren. Reeds geïnfecteerde Macs blijven echter besmet.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment