Marcus Hutchins, beter bekend als MalwareTech, is woensdag in de Verenigde Staten opgepakt op verdenking van het maken en verspreiden van malware. Hutchins werd wereldwijd bekend toen hij de verdere verspreiding van de ransomware WannaCry stopte. Dat meldt CNN donderdag op basis van de aanklacht die tegen Hutchins werd ingediend. De Brit zou tussen juli 2014 en juli 2015 hebben meegewerkt aan het maken en verkopen van de malware Kronos, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Met Kronos kunnen hackers onder meer creditcardinformatie en wachtwoorden voor internetbankieren stelen. 

 

 

ransomeware1 300x225

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse Marshals werd de arrestatie verricht door de FBI, weet Motherboard. De FBI zou ook nog een niet nader genoemd persoon hebben opgepakt.

De onderzoeker zat donderdagochtend nog in een gevangenis in de Amerikaanse staat Nevada, maar is volgens een vriend van hem verplaatst naar een andere locatie. Waar hij nu precies is, is niet bekend. Beveiligingsonderzoeker Andrew Mabbitt zegt op Twitter dat Hutchins zich in het kantoor van de FBI in Las Vegas bevindt, maar dat is nog niet bevestigd.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment