KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hebben de afgelopen maanden nieuwe stappen gezet in de doorontwikkeling van 4,5G en maken zich waar mogelijk klaar voor het toepassen van 5G in hun mobiele netwerken. Dat laten de vier operators desgevraagd aan Telecompaper weten. Meest recent is de proef met Massive MIMO van T-Mobile in Amsterdam.

 

T Mobile 4G LTE antenne vervanging

Voorlopig is de aandacht gericht op de uitrol van 4.5G (LTE Advanced Pro), als tussenstap tussen 4G en 5G. Hiervoor is 3.5 GHZ nog niet nodig. Met 4G+ zijn dankzij carrier aggregatie van blokken spectrum uit verschillende frequentiebanden nu al maximumsnelheden mogelijk van 300 Mbps (T-Mobile), 225 Mbps (Vodafone en Tele2) tot 300 Mbps (KPN) mogelijk. 4.5G zal daar nog honderden Mbits aan toevoegen.

Uitrol 5G blijft stuiten op ontbreken 3.5 GHz-spectrum
Pas wanneer 5G actief uitgerold gaat worden, met de belofte van gigabitsnelheden, zal het voorlopig ontbreken van 3.5 GHz een belemmerende factor worden. Het veilen van de 700, 1400 en 2100 (MHz) banden biedt mogelijk onvoldoende spectrum voor de verwachte enorme groeiende vraag naar capaciteit en snelheid voor onder meer videogebaseerde diensten.Vodafone is terughoudend in het beantwoorden van vragen over de uitrol van 4.5G-technologie. Voorganger 4G+ (LTE Advanced) wordt wel uitgerold daar waar dat nodig is om te blijven voldoen aan de capaciteitsvraag. Ook op dit vlak zal Vodafone steeds meer 2,3 en 4 carrier aggregatie inzetten, stelt woordvoerder Richard Mes. T-Mobile heeft al sinds 2016 4G+ landelijk doorgevoerd, stelt woordvoerster Femina Dolfsma. Hiermee kunnen er snelheden van 300 Mbps worden gehaald; Inmiddels gebruikt T-Mobile voor 4,5G al 4 frequentiebanden. (900, 1800, 2100 en 2600 TDD). In augustus heeft T-Mobile ook landelijk een LTE Advanced pro upgrade doorgevoerd in haar gehele mobiele netwerk. Met 2,6 GHz er bij kan vanuit de mobiele site een nog hogere snelheid worden gehaald, maar die wordt verdeeld over gebruikers.Tele2, dat LTE Advanced (4G+) al landelijk heeft uitgerold, kan daarmee een theoretisch maximale snelheid voor een gebruiker bieden van 225Mbps. Met de volgende stap, 4,5G, kan het huidige spectrum van Tele2 gewoon ingezet worden. KPN heeft alle belangrijke features uit de LTE Advanced (4G+) release al geïmplementeerd in zijn netwerk. Met 4G heeft de operator al lang landelijke dekking en 4G+ is uitgerold in het overgrote deel van het netwerk - met name op de plekken waar de vraag naar stabiel en snel mobiel internet groot is. Volgens KPN is er ook al een aantal features van 4,5G-technologie in het mobiele netwerk doorgevoerd. "Wij testen ook met 4,5 G."

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment