Op haar eigen Developer Conference heeft Samsung Bixby 2.0 gelanceerd. Het is de tweede generatie van de intelligente assistent van de Zuid-Koreanen. Bixby wordt open, en komt naar meer apparaten.

Het is ongeveer een jaar geleden dat we ontdekten dat Samsung van plan is een AI assistent genaamd Bixby te lanceren. Hoewel gelanceerd als toffe optie van de Galaxy S8, duurde het tot augustus voor we ‘m ook in Nederland konden aanspreken. In het Engels. Maar hoewel de functionaliteit en beschikbaarheid – qua toestellen – beperkt is, is het nu tijd voor Bixby 2.0

 

Bixby 2.0

In San Francisco ging vandaag de Samsung Developer Conference van start. Daar worden geen nieuwe telefoons gelanceerd, maar wel – bijvoorbeeld – Bixby versie 2.0. Samsung zelf zegt dat Bixby 2.0 een belangrijke stap vooruit is. Versie twee moet straks beschikbaar zijn op een veel groter aantal apparaten. Denk hierbij niet alleen aan je telefoon of tablet, maar ook je koelkast, geluidssysteem, televisie en alles wat zoal een internetverbinding heeft. Eigenlijk precies wat Samsung direct al bij de officiële lancering beloofde.

Daarnaast heeft Samsung besloten dat Bixby ‘open’ wordt. Ontwikkelaars kunnen allemaal hun eigen software en functies bijdragen. De start hiervan wordt ietwat paradoxaal gevormd door de lancering van een private beta, die slechts toegankelijk is voor een select gezelschap developers. Toch moet de vrije toegankelijkheid op termijn zorgen voor een snelle groei van de functionaliteit. Samsung zelf zegt in te zien de kar hier niet in haar eentje te kunnen trekken.

Verder details – welke apparaten, wanneer, wat precies – ontbreken op dit moment nog. Het is een beetje tekenend voor een feature waarvan ook versie 1.0 pas lang na de onthulling daadwerkelijk zijn opwachting maakte. Begrijp ons niet verkeerd: we vinden Bixby best wel heel tof. In het Engels werkt alles best goed, en je kunt er behoorlijk hands-free je Galaxy S8 of Galaxy Note 8 mee bedienen. We hebben dan ook goede hoop dat Bixby op de langere termijn een erg nuttige assistent kan worden. Maar de ervaring van 2017 leert: eerst zien, dan geloven.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment