Het Europees Parlement heeft ingestemd met de e-Privacy-verordening. Daarmee zijn de nieuwe regels, die onder meer cookiemuren verbiedt en WhatsApp strengere regels oplegt, dichterbij gekomen. De regelgeving is met de instemming echter nog niet definitief.

De regels zorgen ervoor dat de privacyregels die gelden voor providers, ook gaan gelden voor aanbieders van elektronische communicatiediensten. Daarmee doelt de regelgeving op partijen als WhatsApp en Skype. Zo moeten deze aanbieders de geheimhouding van communicatie kunnen garanderen, zodat het onderscheppen of aftappen van gegevens alleen kan gebeuren met de toestemming van de gebruiker.

Verder moet de regelgeving een einde maken aan cookiemuren door gebruik te maken van browserinstellingen, waarmee gebruikers kunnen aangeven of ze tracking toestaan. Ook tracking via wifi moet aan banden worden gelegd.

D66, fel voorstander van de regelgeving, is blij met de instemming van het parlement. "De zware lobby van een deel van de marketingindustrie die koppig vasthoudt aan een achterhaald business model, heeft niet gewerkt. Voortaan bepaalt de gebruiker", aldus EuroparlementariĆ«r Sophie in 't Veld. 

Het Europarlement stemde donderdag in met de verordening en heeft daarmee een mandaat om onderhandelingen te voeren. De positie werd vorige week bepaald door de LIBE-commissie van het parlement.  De Raad van Ministers, met ministers uit alle lidstaten, moet nu de wetgeving nog goedkeuren. Het kan gebeuren dat de raad de regels afzwakt of helemaal blokkeert na onderhandelingen tussen de lidstaten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment