Het Nederlandse kabinet verwacht dat providers rond 2025 klaar zullen zijn met het bouwen van 5g-netwerken. De verantwoordelijk staatssecretaris noemt die deadline 'ambitieus maar haalbaar'. Providers wachten tot ze 5g op genoeg frequenties kunnen aanbieden.

Dat providers wellicht niet eerder klaar zijn met het bouwen van de 5g-netwerken, heeft ermee te maken dat de overheid de frequenties niet eerder veilt. Voor 5g zijn frequenties in de 700MHz- en 3,5GHz-banden belangrijk. De 700MHz-frequenties veilt de Nederlandse regering in 2019.

De 3,5GHz-band ligt moeilijker, omdat providers die band nu alleen in het zuidelijke deel van Nederland zouden mogen gebruiken vanwege mogelijke storing van het satellietstation in Burum. Het kabinet gaat volgend jaar overleggen of de 3,5GHz-frequentie toch bruikbaar mag worden in het hele land, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer in de agenda voor een telecomvergadering met Kamerleden volgende week.

Het hebben van zoveel mogelijk frequenties is voor providers belangrijk, omdat 5g-technieken veel leunen op het aanbieden van een mobiele internetverbinding op zoveel mogelijk frequenties tegelijk. Dat gebeurt nu al ook al met 4g, dat bij veel smartphones op twee of drie frequentiebanden tegelijk werkt.

Het bouwen van 5g-netwerken zal volgens de telecomindustrie in fases gaan verlopen. In tegenstelling tot voorgangers als 4g en 3g is 5g niet een enkele netwerktechniek, maar een lappendeken van technieken en de introductie daarvan verloopt in fases. Sommige daarvan werken op lage frequenties als het huidige 4g en andere zitten juist op hoge frequenties, de zogenoemde mmWave-frequenties.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment