De Nederlandse provider Tele2 gaat beginnen met het afsluiten van consumenten als zij hun simkaart in een router, dongle of laptop gebruiken. De provider mag geen simkaarten met 06-nummers leveren aan klanten als zij die gebruiken voor geautomatiseerde toepassingen.

Klanten krijgen een waarschuwing en als ze toch door blijven gaan met het gebruik van de simkaart in een dongle, router of laptop, sluit Tele2 ze na twee weken af, zo blijkt uit informatie van de provider die Tweakers onder ogen heeft gekregen. Het gaat om een actie die in de toekomst regelmatig zal terugkeren om misbruik tegen te gaan.

Tele2 wil specifieke informatie niet bevestigen tegenover Tweakers, maar woordvoerder Robin Janszen zegt dat de provider actie onderneemt als klanten misbruik maken van hun simkaart. "In algemene zin bestaat regelgeving dat voor geautomatiseerde toepassingen geen 06-nummers mogen worden gebruikt", zegt Jansen, daarbij verwijzend naar regels van ACM.

De toezichthouder vermeldt dat providers medeverantwoordelijk zijn voor hoe klanten het 06-nummer gebruiken. Vanwege de schaarste mag dat alleen in apparaten die kunnen bellen. Voor tablets, routers en dongles mogen providers 12-cijferige 097-nummers uitgeven.

De provider vraagt tijdens een bestelling klanten expliciet een vinkje te zetten bij een verklaring dat hij of zij de simkaart alleen gebruikt in combinatie met een smartphone die een 4g-verbinding met het netwerk kan opzetten. Het is onbekend wanneer Tele2 klanten daadwerkelijk gaat afsluiten.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment