Fox-IT is er in geslaagd een tool te ontwikkelen die kan detecteren of de NSA zijn sporen heeft proberen te wissen op een systeem. De tool kan de inhoud van de Windows Event Logs die de inlichtingendienst heeft verwijderd weer herstellen.

Fox-IT heeft de danderspritz-evtx-tool via Github beschikbaar gemaakt en roept beheerders op om back-ups met eventlogbestanden van Windows-servers en andere -systemen met het script te analyseren, om te achterhalen of de NSA op de systemen aanwezig is geweest. Het beveiligingsbedrijf kon de tool ontwikkelen na een analyse van het DanderSpritz-framework van de NSA. The Shadow Brokers publiceerden DanderSpritz 14 april, als onderdeel van hun Lost in Translation-publicatie.

DanderSpritz is een beheerframework voor binnengedrongen systemen, waarmee aanvallers beveiligingstools kunnen omzeilen, data aan de systemen kunnen onttrekken en netwerken in kaart kunnen brengen. Onderdeel is eventlogedit, een plugin voor DanderSpritz om Windows Event Logs te verwijderen en zo geen sporen achter te laten die inzage kunnen bieden in het doel van het bezoek van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Fox-IT ontdekte dat eventlogedit de opgeslagen informatie van de logs niet daadwerkelijk aanpast of verwijdert, maar alleen de referenties ernaar ongedaan maakt. Dit gebeurt door de header van de opgeslagen informatie te manipuleren en de omvang aan de voorgaande record toe te voegen. Eventlogedit past vervolgens overige sporen aan die op het bestaan van de record kunnen wijzen. De tool past bijvoorbeeld de nummering van event-id's aan en berekent opnieuw de checksums.

De forensische tools die beveiligingsbedrijven normaliter gebruiken, detecteerden niet dat de event-logs met deze truc onzichtbaar gemaakt werden en bij eerdere analyses van DanderSpritz gingen die bedrijven er wellicht van uit dat de logs daadwerkelijk verwijderd waren. Waarom de NSA de logs niet daadwerkelijk volledig opruimde, is niet bekend.

Omdat de NSA-tool de logs inclusief header niet daadwerkelijk verwijdert, zijn deze volledig terug te halen, constateerde Fox-IT. Het Forensics & Incident Response-team van het bedrijf ontwikkelde een Python-script die op zoek gaat naar de verborgen event-logs en deze herstelt. Vervolgens maakt het bedrijf een uitvoerbaar bestand, die het als opensourcetool beschikbaar heeft gemaakt.

"Het analyseren van herstelde event records, die verwijderd waren door een aanvaller, geeft formidabel inzicht in wat een aanvaller wilde verbergen en wat hij wilde bereiken", meldt Wouter Jansen van Fox-IT. Overigens is het waarschijnlijk dat de NSA zijn werkwijze inmiddels heeft aangepast en alleen logs uit het verleden te achterhalen zijn met de tool.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment