Google heeft bekendgemaakt dat de Chrome-browser vanaf 15 februari advertenties of reclame blokkeert die niet aan de Better Ads-standaarden voldoen. Onder meer pop-ups, reclames met video en geluid en banners die het volledige scherm beslaan staan te boek als niet wenselijk.

Google kan een melding maken bij een website als deze zich niet houdt aan de richtlijnen voor de advertenties. Als de website advertenties toont die niet door de beugel kunnen, worden ze door Chrome verwijderd. Via het door Google opgestelde rapport Advertentiefunctionaliteit kunnen adverteerders nagaan waar ze aan moeten voldoen en welke problemen opgelost dienen te worden. Als dat laatste is gebeurd kunnen ze een beoordeling van hun site aanvragen, waarbij wordt beoordeeld of de vervelende advertenties zijn verdwenen.

In juni kondigde Google aan om vanaf begin 2018 de Better Ads-standaarden in Chrome te gaan ondersteunen. Deze dienst begint op 15 februari. Welke reclame wel of niet door de beugel kan, is gebaseerd op de standaarden van de Coalition for Better Ads. De coalitie heeft een lijst van onwenselijke advertentiemethoden opgesteld, waar onder andere reclamevideo's met geluid, pop-ups, flashy animaties, fullscreen rollover-reclame en grote sticky advertenties op staan.

Google heeft eerder aangegeven dat onder de advertenties die eventueel geblokkeerd worden ook reclame van Google zelf kan zitten. Het bedrijf komt met deze aanpak van irritante advertenties vanuit de gedachte dat het noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat online adverteren ook op lange termijn een verdienmodel blijft voor contentmakers. Google maakt sinds augustus melding bij websites als er sprake is van ongewenste reclameuitingen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment