Gebruikers van iPhones kunnen tijdelijk iOS downgraden. Normaal gesproken stopt Apple snel na het uitkomen van een nieuwe iOS-versie met het goedkeuren van het herstellen van firmware naar de oude versie, maar vermoedelijk door een bug kan dat nu tijdelijk wel.

ios

Zo is het mogelijk om een iPhone 5s te herstellen naar iOS 6.1.3, terwijl een iPhone 6 of 6s bijvoorbeeld terugkan naar iOS 9 of 10, meldt 9to5Mac. De site gokt dat het gaat om een bug in Apples updateservers, die normaal gesproken de downgrade niet toestaan. De site ipsw.me, waar gebruikers oude firmware kunnen downloaden, geeft weer welke downgrades Apple toestaat.

Daardoor is het voor gebruikers van bijvoorbeeld een iPhone 6s met verminderde accu mogelijk om te downgraden naar iOS 10.2, de laatste versie waarin Apple niet opzettelijk de software vertraagt om de accu te sparen. Downgraden is overigens geen goed idee, omdat oude software vaak niet de fixes voor beveiligingslekken heeft die nieuwere versies wel hebben.

Apple heeft nog niet gereageerd op de server die ineens oude firmwareversies is gaan goedkeuren. Wie via iTunes de software op een iPhone herstelt, moet daarvoor goedkeuring krijgen van de updateserver van Apple, een proces dat in het Engels signing heet. Apple stopt doorgaans met signing van oude firmware binnen een paar weken nadat een nieuwe versie online staat.

Update, 9:58: Inmiddels werkt het downgraden niet meer.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment