Het duurde deze keer net iets minder dan drie maanden tot de nieuwste versie stabiel genoeg werd bevonden voor zakelijke uitrol. De oude benamingen van Current Branch (CB) en Current Branch for Business (CBB) bestaan niet meer, maar je kunt de huidige verklaring zien als Windows 10 die CBB-status krijgt.

Twee walletjes

Het idee van de nieuwe Semi-Annual Channels is dat Microsoft nog wel een officiële verklaring afgeeft dat een versie bedrijfsklaar is, maar dat IT'ers niet meer hoeven te wachten op een officieel groen licht zoals met CBB. Microsoft benadrukt dat systeembeheerders en gebruikers dat zelf kunnen bepalen.

Dat Microsoft van twee walletjes eet - je kunt zelf bepalen, maar ondertussen kom je niet onder updates uit - is net zo verwarrend als het oorspronkelijke proces. Bedrijven worden aangemoedigd Windows 10-upgrades snel uit te rollen, al was het maar in beperkte pilots, zodra ze beschikbaar komen voor consumenten.

Snellere uitrol

Het idee is dat bedrijven nieuwe Windows 10-versies ook meteen beginnen te testen, zodat Microsoft de telemetrie daarvan kan gebruiken om verdere zakelijke aanpassingen te maken. Bovendien zorgt het ervoor dat IT-afdelingen een sneller tempo hanteren voor het uitrollen van de twee halfjaarlijkse updates, zodat de oorspronkelijke planning van 18 maanden ondersteuning per versie haalbaar is.

Systemen met Windows 10 Pro en Enterprise die Windows Update gebruiken om bij te werken, krijgen 1709 vanaf 18 januari aangeboden. Aangepaste media met de update worden verder geleverd via de zakelijke versie van Update, WUfB, en via het Volume Licensing Service Center (VLSC) en Windows Server Update Services (WSUS) in de week van 22 januari.

End of support

Bedrijven die een third party-updatesysteem gebruiken, Microsofts oplossing SCCM of WSUS of een ander systeem dat Windows Update gebruikt, kunnen de update 1709 daarna ook toepassen in hun eigen tempo.

Ook is de levenscyclus-informatie bijgewerkt die Microsoft hier plaatst (voor Windows 10 onder "Beschikbare updates bekijken"). De eerste ondersteuning die officieel vervalt is over twee maanden. Dan wordt versie 1607, de Anniversary Update, niet meer ondersteund. Het kan zijn dat dit nog wordt aangepast, zoals eerder het geval was met versie 1511, dat uiteindelijk nog (beveiligings)updates krijgt tot april.

In september dit jaar vervalt de ondersteuning van 1703, de Creators Update, en de nu gereedverklaarde versie 1709 heeft tot maart volgend jaar.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment