Google censureert nog steeds foto's van een aantal primaten, nadat een zwarte man in 2015 werd gelabeld als 'gorilla'. Gebruikers die met Google Foto's een gorilla willen terugvinden, krijgen die niet te zien.

Dat schrijft het technologieblad Wired na eigen onderzoek.

De beeldherkenningssoftware van de in 2015 gelanceerde opslagdienst Google Foto's herkent zelfstandig de inhoud van foto's. Gebruikers kunnen foto's daardoor terugvinden zonder de afbeeldingen zelf te taggen.

Vlak na de lancering bood Google zijn excuses aan nadat bleek dat de beeldherkenningssoftware een zwarte man labelde als 'gorilla'. Het bedrijf beloofde te werken aan een langetermijnoplossing.

Wired uploadde 40 duizend foto's van dieren om de beeldherkenningssoftware te testen. Tweeënhalfjaar na het incident blijkt dat Google de woorden 'gorilla', 'chimpansee' en 'aap' in Google Foto’s nog steeds censureert. 

Dieren zoals panda's of poedels kwamen na een zoekopdracht wel naar boven. Ook bavianen, gibbons en orang-oetans werden door de software herkend.

Een woordvoerder van Google erkent tegen Wired dat 'gorilla', 'chimpansee' en 'aap' tot op de dag van vandaag zijn geblokkeerd. De software bevindt zich in een vroeg stadium en is bij lange na niet perfect, zegt het bedrijf.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment