ls smartphonemaker moet je ervoor zorgen dat je toestellen uniek zijn om gebruikers te kunnen lokken. Het lijkt erop dat Samsung achter dit punt een vinkje kan zetten. De camera van de Samsung Galaxy S9 zou namelijk iets kunnen, dat andere smartphone camera’s niet kunnen: de grootte van de lensopening aanpassen. En dat klinkt niet alleen op papier interessant, het zorgt ervoor dat je mooiere beelden kunt schieten.

Verpakking Galaxy S9 verklapt specificaties

De informatie over de camera is afkomstig van een foto, waarop de doos van de Galaxy S9 te zien zou zijn. Op de verpakking worden enkele specificaties van het toestel opgesomd, waaronder het feit dat de camera een f1.5 en grotere f2.4 lensopening heeft. Daarnaast zou het gaan om een 12 megapixel camera en zouden er zogenaamde Super Slo-mo video’s gemaakt kunnen worden.

Grotere lensopening voor ’s avonds

Wat is er zo geweldig aan een flexibele lensopening? Hoe groter de lensopening is, hoe meer licht er natuurlijk opgevangen kan worden. Onder sommige omstandigheden is het nodig om meer licht op te vangen, terwijl dat overdag bijvoorbeeld  meestal niet nodig is. Normaal gesproken komen smarthpone cameras met een vaste lensopening en wanneer het dan bijvoorbeeld wat donkerder wordt, worden de ISO waarde en de sluitertijd aangepast om hiervoor te compenseren. De camera van de Galaxy S9 zou dan gewoon kunnen gaan voor een grotere lensopening.

Flexibele lensopening ook goed voor Super Slo-mo

Ook voor slowmotion video’s is een wijdere lensopening fijner. Hoewel de snelheid waarmee de super slowmotion video’s geschoten worden niet op de doos staat, zou dit volgens andere geruchten rond de 1000fps liggen. Bij zo’n snelheid is de sluitertijd erg kort, waardoor er minder licht wordt opgevangen. Overdag zou de de kleinere lensopening nog voldoende kunnen zijn, maar ’s avonds zal de camera waarschijnlijk overstappen naar de grotere lensopening om meer licht op te kunnen vangen.

Grote lensopening heeft ook nadelen

Je zou je natuurlijk af kunnen vragen waarom Samsung voor een flexibele lensopening is gegaan en niet gewoon een vaste grotere lensopening heeft gekozen. Hoewel een grotere lensopening handig is wanneer het wat donkerder is, maakt een grotere lensopening niet onder alle omstandigheden betere foto’s. De kwaliteit van de lens is meestal het slechts bij en grotere lensopening, waardoor er afwijkingen op je foto’s kunnen verschijnen. Zo kan er een purperen randje verschijnen en kunnen de hoeken van de foto minder helder of waziger worden. Vandaar dat het handig is dat de Galaxy S9 camera ook weer terug kan gaan naar een kleinere lensopening.

Niet de eerste smartphone camera met een flexibele lensopening

Als de Galaxy S9 inderdaad met een flexibele lensopening komt, zou het niet de eerste telefoon zijn. In 2009 kwam de Nokia N86 ook al met een flexibele lensopening, waarbij je zelfs drie opties had. De techniek was er toen echter nog niet klaar voor om de camera dusdanig klein te maken dat hij in de steeds smaller wordende toestellen zou passen. Tegenwoordig is het natuurlijk anders, en kunnen de componenten klein genoeg gemaakt worden. In China heeft Samsung zelfs al een toestel uitgebracht met een flexibele lensopening: de W2018. Wie weet dat langzaam maar zeker meer smartphonemakers gaan spelen met flexibele lensopeningen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment