Een beetje tech-fanaat heeft de afgelopen weken ongetwijfeld de beschuldiging voorbij zien komen dat Apple opzettelijk haar oudere iPhone modellen langzamer zou maken door middel van software updates.

Zoals zo’n beetje alle nieuwsberichten met een dergelijke impact is het belangrijk om de beschuldiging naar Apple toe wel in de juiste context te zetten. Waar wordt geroepen dat Apple met opzet oude iPhones (lees: iPhone 7 en ouder) langzamer maakt zodat klanten sneller een nieuw model kopen legt Apple netjes uit wat de reden is voor het langzamer maken van oudere iPhones.

It’s all about the battery

Volgens Apple is de reden dat oudere iPhone inderdaad trager worden met de tijd te wijten aan de accu’s die naar dusdanig veel oplaad/ontlaad cycli als het ware minder ‘stroomstoten’ aan kunnen. Hierdoor kan het voorkomen dat iPhones ‘random’ afsluiten tijdens het openen van een app wat soms ineens veel energie kan vereisen van de accu.

Om dit te voorkomen hebben de Amerikanen ervoor gekozen om oudere modellen simpelweg langzamer te maken zodat de ‘stroomstoten/pieken’ die ontstaan bij intensieve taken worden teruggedrongen.

Nou was Apple als eerste de pineut in dit verhaal, en langzaam maar zeker wordt nu ook Samsung scheef aangekeken door de grote massa met de vraag of ook de Koreanen hun oudere modellen opzettelijk langzamer maken, al dan niet met een goede reden.

Samsung heeft ondertussen meerdere malen laten weten dat er in de Galaxy S modellen – nieuw en oud – geen sprake zou zijn van het opzettelijk vertragen van de processor.

Naar aanleiding van het hele verhaal rondom Apple heeft de Italiaanse autoriteit van markten en concurrentie nu ook specifiek Samsung aan de tand gevoeld over deze kwestie.

Reactie van Samsung is dat het bedrijf nooit opzettelijk haar oudere (en nieuwe) toestellen heeft vertraagd en dat Samsung bereid is om nauw samen te werken met de Italiaanse autoriteiten mochten er onderzoeken komen omtrent het onderwerp.

Samsung does not provide the software updates to reduce the product performance over the life cycle of the device. We will fully cooperate with Italian Authority for Market and Competition’s investigation in Italy to clarify the facts.

Aldus Samsung ?

Reacties mogelijk gemaakt door CComment