Microsoft lijkt in de Windows 10 Insider Preview build 17063 en 17074 twee placeholders te hebben opgenomen waarmee gebruikers mogelijk hun diagnostische data als onderdeel van de telemetrieverzameling kunnen inzien of verwijderen.

Het gaat volgens ZDNet om twee placeholders genaamd 'Diagnostic data viewer' en 'Delete diagnostic data', die in het venster 'Feedback en diagnose' zijn verschenen als optie voor het beheren van de diagnostische gegevens. Op dit moment zijn de commando's nog niet actief, maar de twee omschrijvingen lijken gebruikers meer inzicht in en controle op de telemetrie te geven.

Naast deze mogelijke toekomstige opties om de diagnositsche data te kunnen inzien en verwijderen, is in de testversie van build 17074 de tab 'Feedback en diagnose' op een prominentere plaats neergezet, bijna bovenaan de lijst van het hoofdmenu van de instellingen, terwijl deze in huidige versies van Windows lager in deze lijst staat.

De Nederlandse privacytoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft in oktober vorig jaar vastgesteld dat de gegevensverwerking in Windows 10 in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens. Zo vond de AP dat de informatie over het doel van de gegevensverzameling tekortschiet en zijn er onvoldoende mogelijkheden om toestemming te geven. Mogelijk speelt Microsoft met de nieuwe wijzigingen in op deze bezwaren en de eisen van de Europese privacyverordening, die op 25 mei 2018 van kracht wordt.

Microsoft heeft eerder de Windows 10 de Insider Preview build 17063 en 17074 voor systemen in de fast ring vrijgegeven in aanloop naar de Redstone 4-update van Windows 10, die in de lente moet gaan uitkomen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment