De Duitse consumentenorganisatie Verbraucherzentrale Bundesverband heeft geëist dat WhatsApp zijn gegevensbeleid ten opzichte van het delen van data met Facebook aanpast. Whatsapp heeft tot 21 september om met een onthoudingsverklaring te komen.

 

Doet het bedrijf dit niet, dan wil het 'Marktwächter'-team van de organisatie onderzoeken of er via de rechter een oplossing mogelijk is. Door een wetswijziging zou sinds kort namelijk ook een consumentenorganisatie kunnen ingrijpen op het moment dat een bedrijf onrechtmatig gebruikersgegevens verzamelt en opslaat, zo schrijft de organisatie in een persbericht.

WhatsApp vertoont op verschillende punten onrechtmatig gedrag, stelt het team. Zo hanteert de dienst een opt-out voor het verzamelen van gegevens ten behoeve van de verbetering van advertenties op Facebook. Gebruikers zouden echter de mogelijkheid moeten krijgen om toestemming te geven voordat er verwerking van gegevens plaatsvindt. Daarnaast worden volgens de consumentenorganisatie ook telefoonnummers van gebruikers die niet gebruikmaken van WhatsApp aan Facebook doorgegeven.

Daarnaast zouden WhatsApp-gebruikers geen effectieve manier hebben om het doorgeven van hun gegevens aan Facebook te voorkomen. Want ook al geven zij via de opt-out aan dat zij geen 'verbeterde reclames' op Facebook willen zien, worden andere gegevens wel gedeeld, schrijft het team. Klaus Müller, directeur van de Verbraucherzentrale Bundesverband, vindt dat WhatsApp zijn eerder gegeven belofte niet heeft waargemaakt. In 2014 zei het bedrijf namelijk dat zijn dienst altijd onafhankelijk zou blijven. Eind augustus kondigde WhatsApp echter aan gegevens met Facebook te gaan delen.

De organisatie heeft eerder via de rechter weten te bereiken dat WhatsApp zijn algemene voorwaarden in het Duits moest aanbieden. Privacytoezichthouders in Europa en de VS hebben aangegeven 'waakzaam' te zijn over het nieuwe WhatsApp-beleid. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zei toen geen eigen onderzoek te zullen uitvoeren.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment