De browser Edge krijgt bij de komende Redstone 4-update, die in de lente verschijnt, ondersteuning voor Progressive Web Apps. Dit zijn uitgebreide web-apps die op verschillende platformen en schermgroottes werken en ook offline te gebruiken zijn.

Bij de introductie van de komende update van Windows 10 verschijnen de eerste Progressive Web Appsin de Microsoft Store, meldt de softwareontwikkelaar. Microsoft legt al vast een basis hiervoor in previewversies van Edge: bij EdgeHTML 17.17063 zijn pushnotificaties en Service Workers standaard ingeschakeld. Service Workers is de verzamelnaam voor api's die functionaliteit van web-apps mogelijk maken als systemen offline zijn of verminderde connectiviteit hebben.

Afgelopen jaar heeft Microsoft de Bing Crawler gebruikt om voor het crawlen naar en indexeren van Progressive Web Apps, waarvan de kwaliteit volgens het bedrijf hoog genoeg is om opgenomen te worden in de Microsoft Store. Het bedrijf heeft 1,5 miljoen kandidaten beoordeeld en daaruit een kleine hoeveelheid geselecteerd die in de komende weken uit te proberen zijn door Windows 10-gebruikers. Naast de automatische selectie kunnen ontwikkelaars hun eigen webapps aandragen om opgenomen te worden in de Microsoft Store.

Daarbij zet Microsoft ze om in een appx-package, zodat ze binnen Windows 10 in een sandboxed container draaien, zonder de overhead van de browser. Progressive Web Apps zijn web-apps die op verschillende platformen en schermgroottes werken en die ook offline te gebruiken zijn. Daarnaast kunnen pwa's inhaken op functionaliteit van besturingssystemen en zo bijvoorbeeld notificaties sturen. Bij Windows 10 kunnen ze bijvoorbeeld Live Tiles en het Action Center ondersteunen. Volgens Microsoft zijn ze een aanvulling op Universal Windows Apps. Het bedrijf hoopt met het initiatief het aantal apps in de Microsoft Store te verhogen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment