Microsoft heeft de Windows 10 Insider-build met versienummer 17604 beschikbaar gesteld aan een select aantal Insiders. Het is de eerste build van de komende Redstone 5 feature-update, die waarschijnlijk in september uitkomt. De release van de eerste Redstone 5-build valt samen met de komst van een nieuwe Redstone 4-build, versienummer 17101, die bijna definitief is. Redstone 4 is de eerstvolgende featureupdate voor Windows 10, die vermoedelijk in maart een definitieve naam krijgt.

Microsoft zegt nu te focussen op het stabiel maken van de Redstone 4-update, maar heeft ondertussen een nieuwe branch opgezet bij de ontwikkeling voor de volgende grote update, met codenaam Redstone 5. Microsoft waarschuwt dat de eerste versie van de Redstone 5-build nog een beetje 'ruw' is en daarom onstabiel kan zijn.

Windows Insiders die voor de optie Skip Ahead hebben gekozen krijgen toegang tot de RS5-build. Daarmee krijgt een subset van de Windows Insiders alvast toegang tot de volgende versie, terwijl het merendeel verder gaat met het testen van Redstone 4. Microsoft gebruikte die optie eerder als experiment bij Insider-builds van Redstone 3.

Insiders die destijds voor Skip Ahead hebben gekozen, ontvangen nu ook weer de volgende versie in plaats van de bijna definitieve versie van Redstone 4. Op de desktop wordt deze brach aangeduid met een rs_prerelease watermerk. Het is niet meer mogelijk om aan te melden voor Skip Ahead, omdat Microsoft al voldoende Insiders heeft die daar eerder voor hebben gekozen.

Microsoft geeft nog niet veel inhoudelijke details over Redstone 5. De eerste build brengt op het oog geen grote aanpassingen ten opzichte van Redstone 4. Waarschijnlijk worden nieuwe features later toegevoegd. Wel bevat de build een aantal nieuwe opties die ook in Windows 10 Insider Preview Build 17601 zitten, dat is de Redstone 4-versie die bijna definitief is.

Een van die nieuwe functies is een Ultimate Performance-profiel, in Windows 10 Pro for Workstations. Volgens Microsoft gaat dit profiel verder dan het huidige High-Performance-profiel en zijn er bij het nieuwe profiel minder micro-latencies aanwezig die veroorzaakt worden door power management- technieken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment