Google heeft onder druk van Getty Images een grote verandering moeten doen aan zijn meeste belangrijke product, Google Zoeken. De knop waarmee je een afbeelding direct bekijkt zal door Google weggehaald worden. Je moet vanaf nu eerst de website bezoeken als je een afbeelding wilt bekijken.

Afbeeldingen zoeken

Zoeken is waar het allemaal mee begon voor Google, het zoeken van websites in een grote database. De hele wereld maakt dagelijks gebruik van deze zoekmachine om informatie naar boven te halen die ze nodig hebben. We zoeken via Google niet alleen naar websites maar ook naar afbeeldingen en hierin voert Google vandaag een grote verandering door en dat was niet een eigen idee.

Getty Images is een website met stock-afbeeldingen waar men tegen betaling gebruik van kan maken. Alle afbeeldingen op deze site zijn eigendom van Getty Images en het is niet de bedoeling dat men deze gratis gebruikt tenzij het bedrijf daar toestemming voor geeft. Getty Images wilde Google in Europa aanklagen omdat ze het de gebruiker van Google Zoeken te makkelijk maakten een afbeelding illegaal te gebruiken.

Wanneer je in Google op de tab 'afbeeldingen' klikt dan zie je daar de resultaten van je zoekopdracht. Als je dan op een foto klikt krijg je een overzicht waar tot voor kort de knop 'Afbeelding bekijken' bij stond. Deze knop bracht je direct naar de afbeelding zonder de website te bezoeken waar deze op stond. Volgens Getty images werkte dat het illegale gebruik van afbeeldingen in de hand omdat het niet de kans kreeg om de bezoeker te informeren omtrent de regels van deze afbeelding. Een tweede reden is dat de website waar de afbeelding op staat zijn bezoek misliep en daardoor indirect ook inkomsten.

Google heeft uiteindelijk gehoor gegeven aan de eisen van Getty Images. Daarom is vanaf vandaag de 'Afbeelding bekijken'-knop niet meer in de zoekresultaten te zien. Om een afbeelding te bekijken, zul je dus eerst de website moeten bezoeken. Daarnaast heeft Google ook het zoeken op afbeelding van de website gehaald, dit maakte het mensen te makkelijk om een zelfde afbeelding zonder watermerk op te zoeken.

Auteursrecht

Auteursrecht is het recht van iemand die iets gemaakt heeft (een beeld, foto, schilderij, tekst, muziekstuk, enzovoorts) om zelf te bepalen wat er met dat werk gebeurt (bron). Dus de eigenaar/maker van het beeld mag bepalen wie het mogen zien/horen/lezen, en of mensen er iets aan mogen veranderen. Daarom moet je altijd toestemming vragen aan de maker/eigenaar van een afbeelding of je het desbetreffende beeld mag gebruiken. Doe je dat niet dan bestaat de mogelijkheid dat je een flinke rekening ontvangt van de eigenaar van de afbeelding.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment