Nadat Opera in de ontwikkelaarsversie van de browser de mogelijkheid tot het opzetten van een ongelimiteerde vpn-verbinding had ingebouwd, is de functie nu ook doorgevoerd in de laatste versie van de browser met versienummer 40.

 

Daarmee is het de eerste bekende browser die een dergelijke dienst als standaard in zijn pakket heeft zitten. Opera stopte de dienst in april in de ontwikkelaarsversie en die is eenvoudig in te schakelen door bij 'instellingen' de tab 'privacy en beveiliging' te selecteren en het vinkje bij 'vpn' aan te zetten. Vervolgens staat standaard een vpn-verbinding aan. De verbinding wordt automatisch ingesteld op een 'optimale locatie' maar kan ook eenvoudig gewijzigd worden naar een andere locatie, zoals Canada, Duitsland, Singapore, Nederland en de Verenigde Staten.

De dienst wordt uitgevoerd door het Canadese bedrijf SurfEasy dat Opera in maart 2015 overnam. De dienst is gratis en de hoeveelheid data is ongelimiteerd. Door een vpn te gebruiken wordt het internetverkeer tussen de browser en de vpn-server versleuteld door een encrypted tunnel, waardoor bijvoorbeeld verkeer vanuit de browser nauwelijks nog te onderscheppen is als er met een publieke hotspot verbinding gemaakt wordt. Wel is van belang te beseffen dat alleen verkeer dat via de Opera-browser ook daadwerkelijk via een vpn-verbinding loopt. Al het andere internetverkeer, zoals updatemechanismen of torrentprogramma's, gaan nog via de reguliere verbinding.

De vpn-dienst van SurfEasy zegt in zijn privacybeleid geen logbestanden bij te houden omdat het een no log network is. Opera zegt 350 miljoen gebruikers van zijn producten te hebben, waaronder veel gebruikers van zijn mobiele browser. Ook kwam de browserbouwer eerder dit jaar met een vpn-app voor iOS en werd in juli beklonken dat delen van het bedrijf binnenkort overgenomen worden door Chinese investeerders.

Een andere toevoeging aan de laatste versie van de browser is de ondersteuning voor Google Chromecast via een Chrome-extensie en is er een accubesparingsmodus toegevoegd. Ook is de video-pop-out-functieverbeterd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment