In een wankele smartphonemarkt speelt Samsung op zeker: het lanceerde zondag, aan de vooravond van de MWC-beurs in Barcelona, een duurder toestel met meer snufjes.De smartphone-markt zit in een serieuze dip. In de laatste drie maanden van 2017 werden volgens marktonderzoeker Gartner bijna zes procent minder smartphones verkocht dan een jaar eerder. Al was er een lichtpunt – als je Apple of Samsung heet: de consument koopt minder vaak een toestel, maar is wél bereid om meer te betalen. Apple lanceerde vorige herfst, tegelijk met zijn iPhone X, het tijdperk van de smartphone van 1.000 euro.

Iedereen keek uit naar wat Samsung daar tegenover zou plaatsen. Fans werden niet teleurgesteld: zij krijgen meer van wat ze goed vonden aan de S8 – voor iets meer geld. Dat betekent: een verbeterde camera op de Galaxy S9. De camera kan bij weinig licht overschakelen op een grotere sluitertijd, een zeldzaamheid bij smartphones. Die S9 zal 859 euro kosten (voor een model met 64 GB), en verkrijgbaar zijn vanaf 16 maart. De iets grotere en duurdere Galaxy S9+ (vanaf 959 euro voor model met 64 GB) heeft twee camera’s op de achterkant.

Bij daglicht kunnen tegenwoordig zowat alle smartphones hun mannetje staan, het verschil moet worden gemaakt in moeilijker omstandigheden. En met snufjes zoals extreme slow motion: 960 frames per seconde kan de camera van de S9 aan, viermaal meer dan (jawel) de iPhone X. Heeft de iPhone X ‘animoji’, figuurtjes die je kunt animeren met je eigen gelaatsuitdrukking? Samsung plaatst daar zijn AR emoji tegenover: hetzelfde, maar je kunt ook een cartoonversie van jezelf animeren (het effect is eerder griezelig dan grappig).

Verder sprinkelt Samsung wat AI-poeder over zijn apparaat. Je kunt de virtuele assistent Bixby, die vorig jaar koeltjes werd onthaald, nu gebruiken om, bijvoorbeeld, te schatten hoeveel calorieën het eten op je bord bevat.

De traditionele concurrenten van Samsung geven op MWC amper weerwerk. Apple doet nooit mee aan events als dit. Huawei – dat zich heeft opgewerkt tot de nummer 3 van de smartphonemarkt – had geen nieuwe telefoons, maar showde wel een indrukwekkende laptop. Nokia slaagde er vorig jaar in om de show te stelen met een ‘domme’ gsm met nostalgisch appeal, de Nokia 3310. Dit jaar proberen ze die stunt dunnetjes over te doen met opnieuw een heruitgave van een ‘klassieke’ gsm. De Nokia 8110 is nog (vaag) bekend omdat hij te zien is in de scifi film The matrix.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment