Hij is beschikbaar op de Nederlandse Galaxy S8: de Android 8.0 Oreo update. Je kunt ‘m op dit moment al downloaden op de unbranded S8 en S8 PlusEr is al heel over geroddeld en gesproken. Samsung’s Oreo update starttestopte, en begon vorig week uiteindelijk opnieuw. Maar nu arriveert de eerste Android 8.0 Oreo update voor een Galaxy telefoon dan eindelijk ook in ons land.

Galaxy S8 Android 8.0 Oreo update in Nederland

In Nederland staat dus de officiële Oreo update klaar voor de Galaxy S8 (Plus). Als je ‘m nog niet hebt binnengehaald, kun je snel nog even checken hoe je je Galaxy S8 op de Android 8.0 update kunt voorbereiden. Zorg in ieder geval dat je pakweg 3GB vrije ruimte op je toestel hebt, om de bijna 1400MB grote update te kunnen downloaden en uitpakken.

Voor de Galaxy S8 en S8 Plus komt de update in respectievelijk firmwareversies G950FXXU1CRB7 en G955FXXU1CRB7. Samsung zelf benoemt vooral de vernieuwde Samsung Experience 9.0 interface – ‘met Android Oreo’. Duidelijk is, dat er een hoop subtiele en minder subtiele vernieuwingen met de update meekomen.

Nieuw in Android 8.0 op de Galaxy S8

Na installatie merk je onder meer veranderingen/vernieuwingen/verbeteringen voor:

 • betere accuduur en snelheid door een verbeterd beheer van processen
 • nieuwe multi-window, inclusief App-pair functie: snelkoppeling die direct twee apps tegelijk opent in multi-window modus
 • Dual messenger: twee keer dezelfde messenger installeren met twee verschillende accounts
 • vernieuwde videospeler
 • biometrische gegevens (vingerafdrukken, irisscan) zijn alleen beschikbaar als je ze hebt ingesteld als beveiligingsmethode
 • meldingen op notificatiescherm laten sluimeren
 • gesluimerde meldingen (bijv. nieuwe berichten) worden ook niet meer getoond bij het icoontje op je startscherm
 • meer opties als je langer je vinger op een icoontje legt
 • vernieuwd toetsenbord, inclusief nieuwe contrastrijke standen
 • nieuwe emoji’s, uiteraard
 • nieuwe Always On Display weergavestanden
 • edge scherm: nieuwe verlichtingsmogelijkheden en verbeterd beheer
 • duidelijkere Mijn bestanden app
 • Samsung Cloud Drive: eenvoudig ieder bestand naar keuze opslaan in Samsung Cloud, ook als deze niet als bestandstype gesynchroniseerd wordt. Ook: zelf mappen maken in Samsung Cloud
 • Veilige map: op afstand een back-up maken naar Samsung Cloud via Findmymobile
 • Verbeterde DeX werkomgeving, voor wie de Galaxy S8 in een DeX dock gebruikt in desktop modus
 • Galerij albums verbergen, zonder ze direct in de Veilige map achter slot en grendel (vingerafdruk, irisscan) te moeten plaatsen

Dit is een beknopt overzicht van de vernieuwingen die de Oreo updaten naar de Galaxy S8 brengt. Ongetwijfeld zul je na installatie nog veel meer puntjes tegenkomen. Schroom niet, en deel ze hieronder in de reacties met jouw medegebruik(st)ers!

Februari patch

Naast Android 8.0 krijgt de Galaxy S8 met deze update ook de beveiligingspatch van februari. De januari update bereikte het toestel nooit, en dus is het deze update die ook bekende zwakke plekken zoals Meltdown en Spectre fixt. En een blik op het Software-info scherm toont natuurlijk dan ook de patchdatum 1 februari.

Beschikbaarheid

Op het moment van schrijven is de Oreo update beschikbaar op de unbranded Galaxy S8 en S8 Plus. In principe begint jouw toestel de update vanzelf te downloaden – je hoeft hier niet iets voor te doen. Wel kun je natuurlijk jouw toestel ook zelf laten zoeken: ga in de Instellingen naar het kopje Software-update, en tik op Updates handmatig downloaden.

Zoals gebruikelijk is niet bekend wanneer de branded toestelversies van Vodafone en T-Mobile de update gaan krijgen. Maar hopelijk laten ook deze niet te lang op zich wachten. Beide providers hebben tenslotte nog een kleine achterstand goed te maken, sinds de update van november.

Update tips

Tot slot nog wat kleine tips. Zoals gezegd: check onze tips om je Galaxy voor te bereiden op de Oreo update. Daar vind je ook een paar handige dingen die je kunt doen nadat je de update hebt geïnstalleerd, zoals het updaten van al je apps, of het legen van de cache van het toestel. Ga in ieder geval even langs Apparaatbeheer, om overtollige (tijdelijke) bestanden van de update en applicaties te wissen.

Let op: na het uitvoeren van een grote update kan het even duren voor het energieverbruik van je telefoon geoptimaliseerd is. In de tijd na de update kan het zijn dat je accu wat sneller leeg gaat. Als het goed is stabiliseert dit na een periode van gebruik – en onder Android 8.0 zou de batterij op termijn zelfs iets langer mee moeten gaan (maar: verwacht geen wonderen, verder).

Reacties mogelijk gemaakt door CComment