Google heeft op het recente Network and Distributed System Security-symposium bekendgemaakt dat het percentage Chrome-gebruikers dat dagelijks één of meer pagina's laadt met Flash-inhoud gedaald is naar ongeveer acht procent.

Bleeping Computer schrijft aan de hand van de presentatie van Parisa Tabriz, die binnen Google leiding geeft aan het Chrome-team, dat er een sterke daling in dit percentage is te zien sinds de tweede helft van 2014. Destijds lag het percentage Chrome-gebruikers dat Flash-inhoud laadde nog op ongeveer tachtig procent. In de tussentijd hebben onder meer browsers verschillende maatregelen genomen om Flash-gebruik terug te dringen, bijvoorbeeld door deze inhoud click-to-play te maken. De software werd door de jaren heen geplaagd door een groeiend aantal kwetsbaarheden.

Halverwege vorig jaar werd bekend dat Flash in 2021 officieel end of life-status bereikt. Grote internetbedrijven maakten toen bekend de techniek vanaf dat moment niet meer te ondersteunen. Google noemt in zijn Flash-roadmap verschillende stappen die tot dat moment nog genomen worden, zoals het standaard uitschakelen van Flash in versie 76 van Chrome, die in de zomer van 2019 moet uitkomen. De volledige verwijdering van ondersteuning gebeurt met versie 87 van de Chrome-browser.

Versie 1.0 van wat toen nog Macromedia Flash heette, kwam in november van 1996 uit. Daarmee is de software op het eol-moment iets meer dan 24 jaar oud. Tweakers heeft ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van Flash vorig jaar een achtergrondverhaal over de geschiedenis ervan gepubliceerd.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment