IKEA heeft een update uitgebracht voor de Tradfri-app, waarmee je bestaande led-verlichting van IKEA slim kunt maken. Je hebt hiervoor de nieuwe Tradfri-drivers nodig die later in het voorjaar beschikbaar komen. Het gaat dan specifiek om de Omlopp en Förbättra keukenverlichting.

 

Met de Tradfri-serie van IKEA is het al mogelijk om relatief goedkoop je verlichting in huis slimmer te maken. De nieuwe update van de Tradfri-app verklapt echter dat er meer aan zit te komen. IKEA bevestigde tegenover iCulture dat ze dit voorjaar namelijk nieuwe Tradfri-drivers uitbrengen, waarmee je IKEA-verlichting zoals de Omlopp en Förbättra slim kunt maken. Dit zijn spotjes die je onder de keukenkastjes en in de boekenkast kunt monteren. Daarvoor heb je naast de drivers ook nog extra bekabeling nodig.

 


Wat is een led-driver?
Ledlampjes werken op laagspanning. Daarom heb je een transformator met ingebouwde elektronica nodig, die de netspanning omvormt naar een laagspanning waarop de leds kunnen werken. Sommige drivers beschikken over extra functies zodat je bijvoorbeeld de led-verlichting kunt dimmen. Omdat een led-driver warm kan worden moet je het monteren op een plek die goed geventileerd kan worden.

Soms zit de led-driver al ingebouwd in de armatuur, zodat je deze rechtstreeks op de netspanning kunt aansluiten. IKEA kiest er echter voor om losse led-spotjes te verkopen, die je meestal op de al langer bestaande Ansluta-drivers (zie foto) aansluit. De nu aangekondigde Tradfri-drivers kunnen dus gebruikt worden in plaats van de Ansluta-drivers om je keuken- en boekenkastverlichting geschikt te maken voor bediening op afstand.

Tradfri-drivers voor led-verlichting

Het Tradfri-assortiment van IKEA bestaat momenteel uit allerlei lampen, zowel met wit als gekleurd licht. Om de lampen te bedienen gebruik je de Tradfri-app, maar je kan ze ook met Siri aansturen dankzij de HomeKit-update voor Tradfri die afgelopen najaar verscheen. Gebruik je liever handmatige schakelaars, dan zijn er allerlei accessoires zoals sensoren en dimmers. In april komen er nog meer nieuwe Tradfri-accessoires bij, zo bevestigde IKEA tegenover iCulture. De nieuwe Tradfri-drivers komen naar verwachting in april beschikbaar, waarmee je ook andere IKEA-verlichting aan het Tradfri-systeem kan koppelen.

Onder andere de Omlopp en de Förbättra-serie gaan dankzij deze drivers samenwerken met Tradfri. Ook de tafellampen van IKEA maak je met deze accessoires slim. De Tradfri-drivers komen in twee soorten beschikbaar: in 10W (maximaal drie elementen) en 30W (maximaal negen elementen). Je verbindt deze met de Tradfri-hub of de draadloze dimmer. Naast de drivers heb je nog een Förnimma-aansluitsnoer nodig om de lampen aan de drivers te verbinden.

De Tradfri-app is nu dus al geschikt gemaakt voor deze nieuwe drivers, maar het duurt nog wel even voordat ze beschikbaar zijn. IKEA kon tegenover iCulture nog geen exacte prijs geven, maar uit een nieuwe Belgische koophulp blijkt dat de 10W-versie €20 kost. Het 30W-model kost een tientje meer, terwijl het benodigde Förnimma-aansluitsnoer €5 kost. Daarnaast komt er nog een verbindingssnoer om de Tradfri-drivers onderling met elkaar te verbinden, in België verkrijgbaar vanaf €3. Let er dus op dat dit om Belgische prijzen gaat en dat de Nederlandse prijs kan afwijken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment