Een inmiddels aangenomen wetswijziging laat de marechaussee en bijzondere opsporingsdiensten, waaronder de fiscale opsporingsdienst FIOD, zelf communicatie afluisteren en infiltranten inzetten met het doel om georganiseerde misdaad te bestrijden.

De Volkskrant schrijft dat de wetswijziging in de zomer van kracht zal worden en dat deze 'zonder veel ruchtbaarheid' is aangenomen. De krant vermeldt niet om welke specifieke wijziging het gaat, maar het lijkt te gaan om het voorstel 'Uitvoering bijzondere opsporingsbevoegdheden'. Door de aangepaste wet kunnen bijzondere opsporingsdiensten als de FIOD en de Arbeidsinspectie straks bijzondere bevoegdheden inzetten die tot nu toe alleen waren weggelegd voor de politie. De benodigt wel toestemming van een rechter-commissaris om te mogen afluisteren.

Volgens een woordvoerder van de FIOD is het enige dat verandert dat de dienst nu zelfstandig te werk mag gaan bij de inzet van deze bevoegdheden. Zo was er al een 'vaste en nauwe' samenwerking met de politie op dit vlak. Door de wijziging moet de dienst 'slagvaardiger' worden en moet er geen sprake meer zijn van een afhankelijkheidsrelatie.

De FIOD stelt dat er inmiddels expertise is opgebouwd. Een woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat er bij de dienst nog geen expertise is en dat de samenwerking met de politie zal worden aangegaan. Er zou specialistisch personeel nodig zijn om de bevoegdheden uit te kunnen voeren en de Arbeidsinspectie zou te klein zijn voor dat soort investeringen.

Vincent Böhre van Privacy First uit zich kritisch tegenover de Volkskrant. Hij stelt dat het om een 'ingrijpende wetswijziging' gaat die inbreuk maakt op privacy van burgers. Volgens Böhre had er meer debat in het parlement en in de media moeten plaatsvinden.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment