Het lijkt er op dat Google bij de volgende versie van Android ronde icoontjes gaat introduceren. Ontwikkelaars krijgen dan de mogelijkheid om naast het 'normale' icoontje ook een rond icoontje mee te leveren.


 

 

Pixel Launcher

 lijkt er op dat Google bij de volgende versie van Android ronde icoontjes gaat introduceren. Ontwikkelaars krijgen dan de mogelijkheid om naast het 'normale' icoontje ook een rond icoontje mee te leveren.Google komt op korte termijn met nieuwe smartphones, hoogstwaarschijnlijk onder de naam Pixel en Pixel XL. Deze toestellen bevatten een eigen homescherm, Pixel Launcher genaamd. Een installatiebestand van Pixel Launcher (en een eerdere versie onder de naam Nexus Launcher) lekte vorige week uit. Bij het uitpluizen van het installatiebestand kwam Android Police wat interessante zaken tegen, waaronder ondersteuning voor ronde icoontjes.

Bij Android-apps wordt aangegeven op welke Android-versie deze gebaseerd zijn door middel van een API level. Dit is een getal, in het geval van de nieuwste versie (Android 7.0 Nougat) is dat API level 24. Wanneer een app aangeeft API level 24 te hebben, houdt dat de app mogelijk nieuwe functies ondersteunt die bij Android 7.0 geïntroduceerd zijn. Al voor de officiële lancering van Android 7.0 werden verwijzingen naar level 25 ontdekt in een nieuwe versie van de Google Play Store. De nieuwe Pixel-toestellen worden waarschijnlijk geïntroduceerd met de eerste ontwikkelaarsversie van Android 7.1 Nougat, de nieuwe Android-versie die API level 25 zal meekrijgen.

Ronde icoontjes

Verschillende Google-applicaties geven inmiddels aan dat ze gemaakt zijn voor API level 25 (Android 7.1), wat inhoudt dat ze gemaakt zijn voor de aankomende Android-versie. Eén in het oog springende toevoeging aan deze applicaties is een waarde voor 'roundIcon'. In de installatiebestanden wordt hierbij verwezen naar een nieuw, rond icoontje, naast de bestaande app-icoon.

Het was al eerder opgevallen dat de installatiebestanden voor verschillende Google-applicaties een rond icoontje bevatten, maar dat die icoontjes nergens voor gebruikt werden. In Google-apps die gemaakt zijn voor de volgende Android-versie, is dat dus wel het geval. Omdat deze wijziging nog niet officieel bekend is gemaakt, zijn er nog geen homeschermvervangers (launchers) die ronde icoontjes uitlezen, behalve de gelekte Pixel Launcher.

Op welke manier de ronde icoontjes gebruikt gaan worden, is nog niet 100% duidelijk. Android Police oppert de mogelijkheid dat de icoontjes alleen gebruikt gaan worden voor Google-applicaties, maar dit lijkt onwaarschijnlijk. Ontwikkelaars zullen in ieder geval een rond icoontje als extra icoon aan hun apps kunnen toevoegen en launcher-apps, waaronder de Pixel Launcher, kunnen deze dan weergeven in plaats van het normale icoontje.

Het is ook nog niet bekend of de ronde icoontjes standaard weergegeven zullen gaan worden in de Pixel Launcher of dat dit optioneel wordt, vooral omdat er in het begin maar weinig apps zullen zijn die een rond icoontjes bieden. Daarbij is altijd nog de mogelijkheid dat bij apps die geen rond icoontje hebben, het normale icoontje op een rondje geplaatst worden. Dit zou echter niet ideaal zijn, zo zagen we eerder bij de interface van Huawei-toestellen. Bij verschillende Google-apps wordt momenteel nog wel die strategie toegepast door zelf al een rond, wit icoontje aan te bieden met daarop het oude (normale) icoontje.

Zo lang Google de volgende Android-versie nog niet officieel heeft aangekondigd, kunnen de verschillende functies nog veranderen en kan het zijn dat de 'roundIcon'-waarde niet in de officiële release te vinden zullen zijn. Echter, het feit dat Google deze al in verschillende apps gebruikt én applicaties met API level 25 via de Google Play Store verspreidt, duidt er op dat de functies van de nieuwe Android-versie al vast staan. Bij vorige Android-versies gebeurde dit pas nadat de officiële release geweest was, behalve bij Android 7.0, waarbij het lanceren van apps voor die versie werd toegestaan na het vrijgeven van de voorlaatste developer preview.

Beschikbaarheid

Google zal zijn nieuwe Pixel-smartphones presenteren tijdens een speciaal evenement op 4 oktober. Het bedrijf heeft eerder aangegeven in de herfst met een preview-versie te komen van de volgende versie van Android en we verwachten dan ook op die dag meer te weten te komen over deze nieuwe Android-versie en de daarbij behorende ronde icoontjes.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment