Ziggo begint in april met het uitschakelen van het analoge tv-signaal. De kabelaar gaat dat per regio doen, Capelle aan den IJssel is als eerste aan de beurt. Over twee jaar moet het analoge signaal overal uitgeschakeld zijn.

Ziggo had eind vorig jaar al te kennen gegeven te stoppen met analoge tv, maar destijds was niet bekend wanneer het signaal afgesloten zou worden. VodafoneZiggo heeft daar nu meer informatie over gepubliceerd. De provider zegt klanten per regio ruim van tevoren te informeren wanneer het analoge signaal wordt uitgeschakeld. Inmiddels hebben klanten in Capelle aan den IJssel en een aantal plaatsen daaromheen een bericht gehad. Ziggo schakelt daar in april het analoge signaal uit.

Volgens VodafoneZiggo is het aantal mensen dat nog analoog tv kijkt flink afgenomen in de laatste jaren. Hoeveel mensen er nog analoog kabeltv kijken is echter niet duidelijk. In december zei directeur Jeroen Hoencamp dat er nog tussen 300.000 en 400.000 huishoudens alleen analoog tv kijken.

De provider zegt mensen die analoog kijken te helpen met de overstap naar digitaal. Daarvoor zet VodafoneZiggo extra servicepunten in en klanten worden ook thuis geholpen. Ziggo heeft een pagina online gezet waarop klanten informatie kunnen vinden over het uitschakelen van het analoge signaal en de overstap naar digitale tv.

Het analoge radiosignaal blijft voorlopig beschikbaar. Ook dat zal in de komende jaren worden uitgeschakeld, maar wanneer is nog niet duidelijk. Het afsluiten van de analoge signalen moet bandbreedte vrijmaken op het netwerk van VodafoneZiggo. Die bandbreedte wil het bedrijf gebruik voor de invoering van docsis 3.1, waar het al proeven mee doet. Docsis 3.1 moet internetverbindingen met snelheden van 1Gbit/s of meer mogelijk maken.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment