Microsoft geeft klanten die straks Windows 10 Home, Pro of Enterprise in een S-modus draaien, de mogelijkheid om zonder kosten over te stappen op de volledige versies van de besturingssystemen.

Zowel klanten als partners gaven aan dat de naam Windows 10 S voor verwarring zorgde, schrijft Microsoft. Op basis van die feedback is de aanpassing naar een S-modus voor de volledige Windows-versie doorgevoerd. Dat Microsoft gaat stoppen met de losse versie van Windows 10 S bleek woensdag.

Vanaf de komende update, waarmee Microsoft waarschijnlijk de Spring Creators Update bedoeld, kunnen klanten Windows 10 Home of Pro aanschaffen met de S-modus geactiveerd. Makers van pc's zoals laptops kunnen ervoor kiezen de systemen standaard in de S-modus te laten draaien en Windows 10 Enterprise is ook in de S-modus uit te rollen.

Als klanten willen overschakelen naar de volledige versie van het OS, kunnen ze bij elke editie zonder verdere kosten wisselen, belooft Microsoft. "We verwachten dat de meerderheid van de klanten voor de voordelen van Windows 10 in S-modus gaat kiezen", aldus het bedrijf.

Microsoft positioneerde Windows 10 S tot nu toe als een uitgeklede variant van Windows 10, die alleen apps uit de Windows Store kan draaien en met Edge als permanente standaardbrowser. De versie zou sneller draaien, ook op systemen met minder snelle hardware, en veiliger zijn. Het bedrijf richtte zich ermee op de educatieve en zakelijke markt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment