Microsoft controleert niet langer of gebruikers een up-to-date antivirussuite draaien voordat updates via Windows Update geïnstalleerd kunnen worden. Microsoft begon met die check toen Spectre-updates problemen bleken te veroorzaken bij sommige software.

Vanaf de beveiligingsupdate van maart, die vanaf dinsdag wordt vrijgegeven door Microsoft, is de compatibiliteitscheck niet meer actief. Dat betekent dat ook Windows-gebruikers die geen of incompatibele antivirussoftware draaien, in principe weer beveiligingsupdates via Windows Update kunnen ontvangen. Microsoft benadrukt echter dat de eis van compatibiliteit nog steeds van kracht is en dat updates nog steeds geblokkeerd kunnen worden bij problemen.

Volgens het bedrijf zijn er nu zoveel antivirussuites die compatibel zijn, dat de voorafgaande check bij Windows Update achterwege gelaten kan worden. Details over de av-compatibiliteit in combinatie met oudere versies van Windows dan Windows 10 volgen nog, belooft Microsoft.

In januari voerde Microsoft de check in toen bleek dat verschillende antivirusproducten problemen veroorzaakten in combinatie met de Spectre- en Meltdown-updates. Kernelcalls van de av-suites leidden tot een conflict met de patches, wat bootproblemen kon opleveren. Systemen met een av-programma dat niet nadrukkelijk compatibel was met de patches, ontvingen de Windows-beveiligingsupdates van januari en februari daarom niet.

Om hun producten compatibel te maken, moesten av-bedrijven een registersleutel plaatsen. Windows Defender had standaard ondersteuning, maar gebruikers van Windows 7 SP1 of Windows Server 2008 R2 SP1 die geen compatibele av-suite draaiden, vielen buiten de boot. Microsoft adviseerde hen de registersleutel handmatig te zetten.

De dinsdag vrijgegeven beveiligingsupdate brengt de microcode die tegen Spectre moet beschermen, naar meer Skylake-, Kaby Lake- en Coffee Lake-processors.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment