Intel brengt in de tweede helft van het jaar nieuwe processorseries uit die hardwarematig bescherming bieden tegen misbruik van de tweede variant van de Spectre-kwetsbaarheid en tegen Meltdown.

 

Intel heeft bekendgemaakt dat de Intel Xeon Scalable-processors met codenaam Cascade Lake, oftewel de 14nm-refresh van Skylake-E/X, hardwarematige bescherming biedt. Daarnaast zijn de Core-processors van de 8ste generatie die in de tweede helft van 2018 uitkomen bestand tegen Spectre variant 2 en Meltdown. Om welke Core-processors het gaat is nog niet duidelijk omdat Intel series met verschillende codenamen onder de 8ste generatie laat vallen. Voor de eerste variant van Spectre blijft de bescherming voorlopig softwarematig.

Details over de hardwarematige bescherming publiceert Intel nog niet maar duidelijk is dat het bedrijf voor afscherming, het bedrijf spreekt van 'partitionering', zorgt zodat 'afkijken' bij speculatieve verwerking onmogelijk wordt. De mogelijkheid tot speculatieve operaties van moderne processors vormden de basis van Spectre en Meltdown omdat aanvallers via de cache konden zien welke waarden speculatief werd geladen. Waarschijnlijk schermt Intel de cache beter af waar processors gebruikte data tijdelijk neerzetten.

Verder meldt Intel beschermende microcode voor alle processors van de afgelopen vijf jaar, in de praktijk de Sandy Bridge- en nieuwere generaties, uitgebracht te hebben. Onder andere via Windows Update zijn de patches binnen te halen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment