Microsoft heeft Windows Server 2019 vrijgegeven als previewversie, die beschikbaar is voor Insiders. De release van de software moet vervolgens in de tweede helft van dit jaar plaatsvinden. De nieuwe versie volgt Windows Server 2016 op.

In de aankondiging van de nieuwe versie vermeldt Microsoft dat het een ltsc-release is, waardoor er vijf jaar aan ondersteuning is met nog eens vijf aanvullende jaren aan extended support. Daarnaast gaat het Redmondse bedrijf in op de belangrijkste vernieuwingen, die zich uitstrekken over onderwerpen als beveiliging, hybrid cloud en hyper-converged infrastructure. Deel van deze release is ook Project Honolulu, waarmee Microsoft een nieuwe webinterface aanduidt waarmee het makkelijker moet zijn om een verbinding te maken tussen Server en Azure.

Op het gebied van beveiliging breidt Microsoft het in Server 2016 geïntroduceerde concept van shielded virtual machines uit naar Linux-vm's. Daarnaast wordt Advanced Threat Protection voor Windows Defender geïntegreerd in het besturingssysteem. Op andere vlakken kondigt Microsoft de integratie van het Windows-subsysteem voor Linux aan, dat ook in Windows 10 te vinden is. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Linux-tools te gebruiken vanuit Windows.

Wat containers aangaat, schrijft Microsoft dat het de grootte van de base container image met een derde heeft teruggebracht naar rond de 2GB. Die image is nodig om gebruik te maken van Windows-containers.

Ten slotte zegt Microsoft dat er een nieuwe versie van System Center aankomt, waarmee ook hiervan een 2019-variant beschikbaar komt. Bovendien verwacht het bedrijf een prijsverhoging voor client access licensing, oftewel cal, maar het maakt nog geen details bekend. De releasenotes voor de Insider-build zijn inmiddels gepubliceerd.

Windows Server 2019 Preview

Reacties mogelijk gemaakt door CComment