Facebook heeft jarenlang een bestand bijgehouden van bel- en sms-geschiedenis op oudere Android-telefoons, zelfs als hiervoor geen toestemming was gegeven. Het bedrijf kan inmiddels niet meer zomaar bij die gegevens.

Voor het verzamelen van de gegevens had Facebook enkel toestemming nodig om de contactpersonen uit te lezen. Telefoons met een Android-versie voor 4.1 Jelly Bean, gaven daarbij ook toegang tot de bel- en sms-geschiedenis.

Google heeft versie 4.0 van de Android-api in oktober 2017 uitgefaseerd, waardoor vanaf dat moment het niet meer mogelijk is om de extra data uit te lezen. Ars Technica schrijft dat sindsdien de verzameling ervan gestopt is. Op iOS heeft dergelijke gegevensverzameling nooit plaatsgevonden.

Dat Facebook misbruik heeft gemaakt van deze api kwam voor het eerst aan het licht toen een Nieuw-Zeelandse man een archief van de over hem verzamelde gegevens van Facebook downloadde en zag dat er ook gedetailleerde metadata van zijn oproepen waren verzameld.

Een schrijver van Ars Technica downloadde zijn eigen Facebook-archief en vond vergelijkbare verzamelde gegevens. Hij vroeg om een verklaring bij Facebook, die vertelde dat het uploaden van contacten het eenvoudiger maakt om vrienden op Facebook te zoeken.

De woordvoerder zegt verder dat de Facebook-app toestemming vraagt voor het gebruik van de contactpersonen en gebruikers er zelf voor kunnen kiezen om dit niet te doen. Ook kunnen deze gegevens weer van Facebook verwijderd worden. Op het verzamelen van bel- en sms-gegevens wordt niet ingegaan. Ook is het niet duidelijk of die met het verwijderen van de contactgegevens ook van de Facebook-servers verdwijnen.

telefoon data

Reacties mogelijk gemaakt door CComment