Google heeft bekendgemaakt dat het met onmiddellijke ingang alle Chrome-extensies uit de Web Store verbant die een component bezitten voor cryptomining. Dat geldt niet voor extensies die gerelateerd zijn aan blockchain in plaats van aan mining.

Volgens de zoekgigant worden er sinds maandag geen extensies meer geaccepteerd die cryptovaluta minen. Het bedrijf zegt niet op welke manier dit verbod wordt gehandhaafd. Bestaande extensies zullen eind juni uit de Web Store verwijderd worden, kondigt Google verder aan. 'Aan blockchain gerelateerde extensies' kunnen wel door de beugel, al geeft het bedrijf daar geen definitie van.

Google schrijft dat er in de afgelopen maanden een stijging heeft plaatsgevonden van het aantal kwaadaardige extensies. Die hebben ogenschijnlijk een legitiem doel, maar bevatten ook een mining-component. Daarmee wordt de cpu van de gebruikers ingezet voor het delven van cryptovaluta, zonder dat hier toestemming voor wordt gevraagd. In dat geval is er dan ook sprake van cryptojacking. Dit heeft weer invloed op energieverbruik en prestaties van het apparaat waar de software op draait, aldus Google.

Tot voor kort was het toegestaan om mining-extensies in de Chrome Web Store aan te bieden, mits er aan voorwaarden werd voldaan. Zo moest mining de enige functie van de extensie zijn en moest de ontwikkelaar de gebruiker hierover voldoende informeren. Google meldt dat 90 procent van de mining-extensies niet aan aan deze voorwaarden voldeden, waardoor het deze blokkeerde of verwijderde.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment