Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft te kennen gegeven dat het aanwijzingen heeft gevonden voor het gebruik van nepzendmasten, ook wel imsi-catchers genoemd, rond de hoofdstad Washington. Het weet niet wie daarvoor verantwoordelijk is.

Homeland Security schrijft in een document, dat door Associated Press is gepubliceerd, dat het 'ongebruikelijke activiteit' heeft vastgesteld rond de stad. Deze activiteit zou overeenkomen met de inzet van nepzendmasten. Het ministerie zegt niet te weten wie voor de inzet ervan verantwoordelijk is en 'heeft de activiteit niet kunnen herleiden tot specifieke entiteiten of apparaten'. Het publiceerde het document met antwoorden naar aanleiding van vragen van de senator Ron Wyden. Hij wilde weten of buitenlandse inlichtingendiensten nepzendmasten in de VS inzetten.

Hoewel het ministerie geen verantwoordelijke kan aanwijzen is het wel van mening dat de inzet van imsi-catchers door buitenlandse machten de nationale en economische veiligheid van de VS bedreigt. Op de vraag of het ministerie momenteel in staat is het gebruik van zulke apparaten te detecteren, antwoordt het dat het momenteel niet op de hoogte is van een dergelijke mogelijkheid, ook niet als het gaat om 4g-varianten.

In een aanvullend document schrijft het ministerie dat volgens de Amerikaanse toezichthouder FCC nepzendmasten sinds 2011 alleen door veiligheids- en opsporingsdiensten verkocht mogen worden na overleg met de FBI. Daarin vermeldt het ook dat het van mening is dat 'het kwaadaardige gebruik van nepzendmasten een bestaand en groeiend risico is'. Imsi-catchers maken het mogelijk om communicatie van mobiele apparaten te onderscheppen, die ermee verbinding maken. Een dergelijk apparaat kost volgens AP tussen de 1000 en 200.000 dollar en heeft de minimale grootte van een smartphone.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment