De Autoriteit Persoonsgegevens claimt dat de komende versie van Windows 10, waarschijnlijk de Spring Creators Update, voldoet aan privacyregels. De AP zei een half jaar geleden dat Microsofts OS ondoorzichtig is over de data die het verzamelt, waardoor het niet voldeed aan de regels.

Na de update informeert Microsoft volgens de AP gebruikers voldoende over welke gegevens Windows 10 verzamelt en waarom. Bovendien heeft de softwaremaker voldoende opties ingebouwd om het automatisch doorsturen van gegevens te stoppen. Daarmee voldoet Windows 10 volgens de toezichthouder aan de regels van de komende Algemene Verordening Persoonsgegevens, EU-wetgeving die op 25 mei van kracht wordt.

De AP zei in oktober dat Windows 10 niet voldoet aan privacyregels. Versies van Windows 10 tot aan de Spring Creators Update, waaronder de huidige Fall Creators Update, geven gebruikers te weinig controle over gegevens. Bovendien vertelt Microsoft te weinig of te onduidelijk over het waarom van het verzamelen van de data. Een deel van de data is om bugs in het besturingssysteem op te sporen, terwijl een ander deel is bedoeld voor het toespitsen van advertenties op de gebruiker.

Gebruikers kunnen de Spring Creators Update nog niet installeren. Die komt volgens de AP in april beschikbaar. Microsoft heeft de release van de update nog niet bekendgemaakt. Volgens de toezichthouder zijn er vier miljoen apparaten met Windows 10 actief in Nederland.

windows 10

Reacties mogelijk gemaakt door CComment