Vorige maand heeft WhatsApp zijn algemene voorwaarden gewijzigd, waardoor het informatie gaat delen met moederbedrijf Facebook. Gebruikers die dit zoveel mogelijk willen beperken konden dat vervolgens binnen dertig dagen aangeven. Die optie verdwijnt voor veel gebruikers dit weekend of vlak daarna. 

De chat-app kondigde op 25 augustus aan de privacywijziging per direct door te voeren. Sindsdien heeft iedereen op zijn telefoon een melding gehad waarin het bedrijf meldt dat er nieuwe algemene voorwaarden zijn.

Data gebruiken

WhatsApp schrijft in die voorwaarden onder meer dat het sowieso je 06-nummer en statistieken met Facebook gaat delen wanneer je de app opent. Daar kun je niks aan veranderen.

Waar je wel wat tegen kunt doen, is het feit dat Facebook je nummer en gespreksstatistieken gebruikt om vriendschapssuggesties te doen en om advertenties te verbeteren. Dit kon je uitschakelen door via het tabje instellingen een vinkje bij je account uit te zetten. Als je dat eenmaal hebt gedaan, verdwijnt het vinkje vervolgens.

 

Maar de kans bestaat dat niet iedereen dit heeft gedaan. In de melding die WhatsApp verstuurde moesten gebruikers op 'lees meer' klikken om erachter te komen dat er ook informatie naar Facebook gaat. Dit leidde tot vragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Als gebruikers de app opnieuw installeren, onthoudt Whatsapp het aan de hand van het telefoonnummer als iemand geen data wil delen, ook bij aanschaf van een nieuwe telefoon.

Reclame

De gewijzigde voorwaarden leverden WhatsApp veel kritiek op. Het bedrijf zou zich niet aan beloftes hebben gehouden. Zo beloofde de chat-app om geen informatie met Facebook te gaan delen en geen reclames te plaatsen.

Wat zijn alternatieven?

- Facebook Messenger: wordt ook veel gebruikt, end-to-end-encryptie (waardoor ook het bedrijf zelf niet meer kan meekijken) is niet standaard ingeschakeld.

- Telegram: minder populair, wordt wel als innovatiever gezien en end-to-end-encryptie is niet standaard ingeschakeld.

- iMessage: alleen beschikbaar voor Apple-gebruikers, heeft wel end-to-end-encryptie. Die kan echter niet worden gecontroleerd op betrouwbaarheid omdat Apple testen door externe partijen niet toelaat.

- Signal: een vrij onbekende app die wel als heel betrouwbaar wordt gezien. Klokkenluider Edward Snowden adviseert deze app te gebruiken.

Het bedrijf verwerpt beide punten van kritiek. De privacywijziging maakt de weg vrij voor bedrijven om met klanten te communiceren. Daarbij mogen ze ook aanbiedingen doen, wat sterk lijkt op reclame.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment