Gebruikers van Facebook passen niet massaal hun privacyinstellingen aan na het schandaal rondom Cambridge Analytica.
Dat zegt Facebook-marketingtopvrouw Carolyn Everson tegen The Wall Street Journal.

facebook instellingen

"We hebben geen overvloed gezien van mensen die zeggen dat zij hun data niet meer met Facebook willen delen", zei Everson. Ze onderbouwde deze stelling niet met concrete cijfers.

Facebook ligt onder vuur omdat gegevens van maximaal 87 miljoen gebruikers in handen zijn gekomen van het databedrijf Cambridge Analytica. Een app waarmee gebruikers een persoonlijksheidstest konden doen, verzamelde niet alleen gegevens van die gebruikers, maar ook van hun vrienden.

Volgens Everson heeft het privacyschandaal ook geen invloed op de omzet van Facebook. Het bedrijf verdient zijn geld door data over gebruikers beschikbaar te stellen aan adverteerders. Met die informatie kunnen bedrijven mensen zo gericht mogelijk reclames laten zien.

Facebook-gebruikers kunnen vanaf deze week zien of hun data mogelijk bij Cambridge Analytica terecht zijn gekomen. Het gaat in dat geval mogelijk om het openbaar profiel, de pagina-vind-ik-leuks, geboortedatum en huidige woonplaats. Mogelijk gaat het ook om privéberichten.

Van de maximaal 87 miljoen slachtoffers gaat het om uiterlijk 2,7 miljoen Europese gebruikers. Volgens Facebook zijn in Nederland de data van op zijn hoogst 90.000 gebruikers bij Cambridge Analytica terechtgekomen.

Tienduizend Nederlanders

Aan een oproep van het televisieprogramma Zondag Met Lubach aan gebruikers om op woensdagavond hun Facebook-account te verwijderen, gaven ruim tienduizend Nederlands gehoor. In totaal hadden ruim dertigduizend mensen zich voor het evenement aangemeld.

Uit een steekproef van NU.nl onder ruim 8.200 deelnemers bleek dat 34 procent van de accounts donderdagochtend niet meer bestond.

​Verhoor Zuckerberg

Facebook-directeur Mark Zuckerberg werd dinsdag en woensdag in het Amerikaans Congres ondervraagd over het dataschandaal. Ook het Europees Parlement heeft Zuckerberg uitgenodigd om verantwoording af te leggen.

Eurocommissaris Vera Jourova (Justitie en Consumentenrechten) belde donderdag met Sheryl Sandberg, de operationeel directeur van Facebook. In dat gesprek bevestigde de Facebook-topvrouw dat mogelijk meer apps de mogelijkheid hadden om niet alleen gegevens van gebruikers, maar ook van hun vrienden te verzamelen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment