Er zijn renders verschenen die een impressie geven van hoe de nieuwe navigatie van de launcher in Android P eruitziet. De terugknop zal de interface alleen tonen wanneer het nodig is, terwijl de multitaskknop helemaal verdwijnt, zo zeggen de geruchten.

Google zou de ronde homeknop op het scherm willen inwisselen voor een met de vorm van een liggend streepje, claimt 9to5 Google. Een druk op het liggende streepje leidt de gebruiker naar het homescreen, terwijl een veeg omhoog over de streep het venster met openstaande apps laat zien.

Dat venster is nu al een paar jaar een verticale lijst met apps, maar Google zou dat willen omruilen voor een horizontale lijst. Dat is de manier waarop Apple het doet in iOS en waarop onder meer Microsofts Windows Phone en Palms WebOS in het verleden openstaande vensters ook al toonden.

De terugknop zou Android P alleen nog laten zien als dat relevant is, maar het is onbekend wanneer dat wel en niet zo zal zijn. De screenshots die 9to5Google plaatst zijn impressies op basis van informatie van anonieme bronnen.

Google heeft de informatie per ongeluk deels bevestigd met het publiceren van een screenshot vorige week, waarin de nieuwe homeknop zichtbaar was. Na publicatie heeft de zoekgigant het screenshot bijgeknipt om te voorkomen dat meer mensen de nieuwe layout zouden zien.

Vorige maand kwam de eerste ontwikkelaarspreview van Android P uit. Die liet al enkele uiterlijke wijzigingen zien, onder meer in de toggles van het notificatiemenu. De knoppen zien er in die versie hetzelfde uit als bij voorgaande Android-versies.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment