Intel laat antivirusprogramma's onder Windows gebruikmaken van de gpu om scans sneller af te ronden. Dat maakt de processormaker bekend. Windows Defender is het eerste programma dat Intel-gpu's gaan inzetten.

intel chip

Intel noemt de techniek Accelerated Memory Scanning en het zal werken op systemen met een Intel Core-processor van de zesde generatie, Skylake, en hoger. Op die systemen zal Windows Defender de gpu kunnen gebruiken, waarbij het percentage cpu-kracht dat de toepassing nodig heeft volgens Intel daalt van 20 procent naar 2 procent.

Daarmee zou het scannen van de computer op virussen minder impact hebben op prestaties van de pc en bovendien minder stroom vragen. Andere antivirusprogramma's kunnen ook gebruik maken van Accelerated Memory Scanning, maar het is nog onbekend of en wanneer ze dat gaan doen.

Ook presenteert Intel Advanced Platform Telemetry. Daarbij kijkt een algoritme naar hoe software zich normaal gedraagt en probeert afwijkende patronen te vinden in bijvoorbeeld datacenters. Zo moet het aantal false positives afnemen en moet het algoritme ook malware vinden die nog onbekend is. Beide technieken zijn onderdeel van een pakket maatregelen dat een tweede serie lekken als Spectre en Meltdown moeten voorkomen, zo claimt Intel.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment