De Belgische Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer heeft gezegd dat de Belgische provider Proximus misschien de strafwet overtreedt door voipgesprekken van zijn klanten te beluisteren.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, ook wel de Privacycommissiegenoemd, vindt dat de Belgische strafwet duidelijk is over de noodzaak van toestemming bij het beluisteren van communicatie, schrijft De Tijd. "Als een derde partij daar kennis van neemt, moet die eerst toestemming hebben van alle personen die bij die communicatie betrokken zijn, niet alleen van de klant van Proximus", zegt een woordvoerster. "Anders overtreed je de strafwet".

Proximus heeft sinds juni 2017 een zogeheten spraakkwaliteitsanalysetool in gebruik. Deze tool wordt volgens Proximus ingezet om de kwaliteit van alle mobiele en vaste telefoongesprekken die via voipverlopen, te controleren. De opgenomen communicatie wordt maximaal vier of vijf dagen bewaard. In deze periode kan Proximus in de communicatie zoeken, de inhoud beluisteren en de technische kwaliteit analyseren.

Volgens een woordvoerder van Proximus wordt de tool alleen gebruikt voor de analyse van kwaliteitsproblemen van specifieke telefoonnummers, en gebeurt dat alleen als een klant melding maakt van een probleem en vraagt dit te analyseren. Volgens het bedrijf is de tool alleen te gebruiken met specifieke autorisatie en wordt bijgehouden wie er gebruik van maakt. Proximus stelt dat het voldoet aan de relevante wetgeving.

Volgens de woordvoerster van de Privacycommissie maakt het niet uit hoe kort de opnames worden bewaard en hoe klein de groep mensen bij Proximus is die toegang heeft tot de spraakkwaliteitsanalysetool. "Alleen al het opnemen van communicatie waar je zelf niet bij betrokken bent, is strafbaar." Proximus heeft de Privacycommissie volgens de woordvoerster geen advies gevraagd over het systeem. De Privacycommissie kan zelf geen boetes opleggen; de waakhond kan alleen advies uitbrengen, onderzoeken instellen of aanbevelingen doen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment