Google heeft Chat onthuld, een set functies die van de standaard-sms-app op Android een chatclient maakt. Met Chat werkt Android Berichten als een rcs-client. Android Berichten krijgt geen end-to-end encryptie.

Google werkt aan Chat, maar het is aan providers om de functie te activeren, blijkt uit een aankondiging die Google heeft gedaan via The Verge. Daardoor verschilt het per land en per provider wanneer gebruikers aan de slag kunnen met Chat. Als een provider het niet ondersteunt, kunnen gebruikers er geen gebruik van maken.

Chat is een uitbreiding van Android Berichten en maakt de app compatibel met rcs, de standaard die het antwoord van providers is op WhatsApp. Google heeft niet in de hand of providers geld gaan rekenen voor Chat, net als dat zo is met sms. Chats zullen geen end-to-end versleuteling hebben, zoals dat bijvoorbeeld met WhatsApp en Apple iMessage zo is. Veel providers hebben nauwe banden met de overheid van hun staat of zijn zelfs in handen van de staat en daarom willen sommige providers overheidsdiensten de mogelijkheid geven om chats te onderscheppen.

Met Chat krijgt Android Berichten onder meer de mogelijkheid om groepsgesprekken op te zetten, foto's, video's en live-video's te sturen en de locatie te delen. Vermoedelijk krijgen gebruikers Chat als update van Android Berichten in de Play Store als hun gebruikers rcs gaan ondersteunen.

Het is onbekend hoe het zal zijn met de ondersteuning van providers in de Benelux. De Nederlandse tak van Vodafone staat pal achter rcs en het moederbedrijf van Orange ook. De rest van de providers zei enkele jaren geleden de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Om Chat te ontwikkelen, heeft Google de ontwikkeling van de eigen chatapp Allo gepauzeerd. De ontwikkeling van videochat Duo lijkt wel door te gaan. Allo was op zich al niet de eerste poging van Google om een chatapp te maken. Onder meer Hangouts en Talk gingen Allo voor. De chatapp kwam anderhalf jaar geleden uit.

Google allo chatGoogle allo chat

Reacties mogelijk gemaakt door CComment