Inleiding

In oktober 2011 stroomden in Thailand diverse fabrieken van harde schijven onder water. Jarenlang had dat gevolgen voor de prijzen van harddisks, en het is eigenlijk pas sinds kort dat je weer een 2TB-harddisk kan kopen voor de prijs van voor de overstroming. Goedkoop veel gigabytes, dat spreekt eigenlijk iedereen aan. Daarom proberen we vandaag één van de goedkoopste manieren om je pc een flinke opslag-upgrade te geven.

Eén van de meest besproken onderwerpen als het op hdd's aankomt, is de betrouwbaarheid ervan. Het zijn nou eenmaal mechanische apparaten en die gaan naar verloop van tijd stuk. De een zweert bij WD, de ander heeft goede ervaringen met Seagate en de volgende wil niets anders dan een Toshiba (dat de 3,5"-fabrieken van Hitachi heeft overgenomen), maar dát je harddisk ooit een keer het leven laat, is in ieder geval zeker. We kunnen daarom het belang van goede back-ups niet genoeg benadrukken.

 

Vaak worden in die discussies de statistieken van cloudprovider Backblaze aangehaald, dat elk kwartaal cijfers over de betrouwbaarheid van harddisks in zijn datacenter publiceert. Nu valt er genoeg op die cijfers aan te merken, wat even buiten de scope van dit artikel valt, maar opmerkelijk was dat Backblaze voorheen veel harde schijven uit externe harddisks haalde, om ze vervolgens in servers in te zetten.

Waarom deden ze dat? Het is een goed bewaard geheim dat externe schijven soms fors goedkoper zijn dan de interne variant. In zo'n kastje zit echter vaak een normale 3,5"-schijf met een sata-aansluiting, die je ook prima voor in je desktop kan gebruiken. Zeker als je je back-ups goed hebt geregeld en betrouwbaarheid dus niet de allerhoogste prioriteit heeft, is het een snelle besparing.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment