De proef om te betalen met een smartphone in het openbaar vervoer in Nederland zal op 15 juni stoppen. Dat heeft TransLink Systems, de uitbater van de ov-chipkaart, bekendgemaakt. TLS zal zoeken naar een ander systeem om afrekenen met de telefoon mogelijk te maken.

Het betalen per smartphone in het ov werkte als proef voor gebruikers van een Android-telefoon bij KPN of Vodafone sinds mei vorig jaar. TLS zegt in het onlangs gepubliceerde jaarverslag dat er momenteel achtduizend actieve gebruikers zijn, die over het algemeen tevreden zijn met de mogelijkheid om per smartphone te betalen in het ov. Zij zullen weer met hun ov-chipkaart moeten gaan reizen, meldt het AD.

TLS heeft besloten om het systeem niet aan het grote publiek aan te bieden, omdat het complex is in de setup. Zo moeten gebruikers twee verschillende apps installeren om het te laten werken en een bedrag van 0,01 euro overmaken aan TLS voor ze kunnen reizen met de smartphone. Bovendien mocht het systeem van Apple niet werken op iPhones door beperkingen van iOS. "Een landelijke uitrol zal worden gebaseerd op een andere, nieuwere onderliggende techniek, omdat gebleken is dat de huidige techniek niet geavanceerd genoeg is voor grootschalig gebruik", aldus TLS. Welke techniek dat zal zijn, is nog niet bekend.

Hoewel de proef met mobiel betalen stopt, gaat TLS door met het uitproberen van nieuwe betaalmethodes. Zo kunnen reizigers vanaf volgende maand met de bankpas gaan betalen op het traject tussen Leiden en Den Haag. Over die proef maakt het bedrijf vermoedelijk later meer bekend.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment