Provider Xs4all heeft een gratis dienst voor klanten in het leven geroepen die ze kunnen gebruiken om dns-filtering in te schakelen voor hun internetverkeer. De provider filtert dan bekende malware-, phishing- en botnet-domeinen ertussenuit.

Volgens Xs4all-security officer Arjan van Hattum moet zo'n filter besmetting met malware tegengaan, maar moet het bijvoorbeeld ook voorkomen dat eenmaal op een systeem aanwezige malware kan communiceren met een c2-server. Klanten hebben de keuze om het filter handmatig aan te zetten, deze staat standaard uit. Op een speciale pagina geeft de provider meer uitleg over het filter. Daar staat dat het binnen een minuut na inschakeling actief is.

Het filter geldt bovendien voor alle apparaten die binnen het thuisnetwerk zijn aangesloten op de FritzBox-router van Xs4all. Gebruikers kunnen een gefilterde pagina niet oproepen. De provider was niet bereikbaar voor de vraag welke dienst er voor het filteren wordt gebruikt.

Dns-filtering is geen nieuwe dienst, verschillende partijen bieden al soortgelijke diensten aan. Bijvoorbeeld Quad9, dat ook claimt gebruikers tegen malware te beschermen. Onlangs kwam ook Cloudflare met een eigen variant. Daarnaast bestaan er alternatieven van onder meer OpenDNS, Comodo, Google en Norton. Niet alle varianten bieden filtering van malwaredomeinen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment