VodafoneZiggo is in het Nederlandse Capelle aan den IJssel begonnen met het uitschakelen van het analoge tv-signaal. Na deze plaats volgen gefaseerd meer regio's, te beginnen met Flevoland. Het analoge signaal moet over twee jaar in het hele land zijn uitgeschakeld.

Onder andere op het forum van Ziggo wordt er melding gemaakt van het feit dat de kabelaar is begonnen met het uitschakelen van het analoge signaal. In Capelle aan den IJssel worden verschillende mensen, die eerder nog niet zijn overstapt, geholpen met de overstap naar digitale televisie. Zij krijgen volgens de NOS een gratis decoder, al was er ook een bewoner die in eerste instantie een signaalversterker voor 50 euro kocht van een monteur.

Ziggo maakte eind 2017 al bekend te stoppen met analoge tv en in een maart werd al bekend dat het bedrijf daar in april mee zou beginnen in Capelle aan den IJssel. Volgens TotaalTV volgt in de eerste week van mei Flevoland.

Eerder liet Ziggo-directeur Jeroen Hoencamp weten dat er nog ongeveer 300.000 tot 400.000 huishoudens gebruikmaken van het analoge signaal, al is het exacte aantal niet duidelijk. Dit aantal analoge tv-kijkers is wel flink afgenomen in de laatste jaren. Het analoge radiosignaal blijft voorlopig nog wel beschikbaar, maar ook dit signaal wordt ergens in de komende paar jaar uitgeschakeld.

Het afsluiten van de analoge signalen heeft als reden het vrijmaken van bandbreedte op het netwerk van VodafoneZiggo. Die bandbreedte wil het bedrijf gebruiken voor de invoering van docsis 3.1, waar het al tests mee uitvoert. Docsis 3.1 maakt in theorie internetverbindingen mogelijk met theoretische downloadsnelheden tot 10Gbit/s en uploadsnelheden tot 1Gbit/s, die overigens wel moeten worden gedeeld met de hele wijk.

De Zeeuwse provider Delta stopt op 20 augustus volledig met analoge tv en radio. Per 1 mei zijn de zenders ARD, ZDF, WDR, BBC 1 en TV5 Monde al niet meer analoog te bekijken, in voorbereiding daarop.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment