Deze zomer moet er een proef van start gaan op het traject tussen Leiden en Den Haag, waarbij reizigers door toepassing van emv kunnen inchecken met een bankpas of een smartphone. De proef vindt ook plaats in trams van HTM in Den Haag.

Voor de proef zijn speciale poortjes nodig, schrijft het AD. Daar kunnen reizigers vervolgens contactloos inchecken met hun telefoon of bankpas. Dit werkt op basis van de emv-standaard, die is vernoemd naar de initiatiefnemers Europay, Mastercard en Visa. Het is een standaard voor  betaalmethoden op basis van chips en ondersteunt onder andere nfc en qr-codes. Mastercard en Visa zijn deel van de proef, aldus de krant. Dat geldt ook voor Nederlandse banken.

Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland zegt tegen het AD dat de proef eigenlijk dit voorjaar had moeten plaatsvinden, maar dat het begin is uitgesteld omdat er extra zorgvuldigheid nodig was. Dit heeft te maken met de recentelijk stopgezette proef, waarbij reizigers konden betalen met hun smartphone. Volgens TransLink Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, was het systeem te complex.

Zo zouden negen systemen met elkaar moeten communiceren om de functie mogelijk te maken. Maarten Bijl van TransLink zegt tegen de krant dat reizigers de komende jaren drie mogelijkheden krijgen als het gaat om inchecken: dat kan met een bankpas, een smartphone of een bar- of qr-code. Eerder bleek al dat de ov-bedrijven dit jaar willen beslissen over de ingebruikname van de emv-standaard. Toen was er ook sprake van dat de ov-chipkaart deze standaard zou gebruiken, al noemt TransLink deze mogelijkheid nu niet expliciet.

Bij stelt dat de overstap een ingrijpende beslissing is: "Het is alsof je de fundamenten van de ov-chip wijzigt. Nu hebben we een card based system waarbij alle informatie op de kaart staat en de poortjes die gegevens uitlezen. De toekomst is een systeem waarbij je reisgegevens centraal opgeslagen zijn, zodat je op diverse manieren kunt reizen." Saldo op een kaart zetten is dan niet meer nodig.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment