De persoonlijke gegevens van duizenden studenten van hogeschool Saxion zijn op straat beland nadat data van studieboekensite Studystore zijn gelekt.

Saxion

Het gaat om gegevens van 5.100 studenten, bevestigt een woordvoerder van Studystore aan NU.nl. De gelekte database bevat onder meer namen, e-mailadressen, adresgegevens, schoolgegevens en informatie over de bestelling.

Studystore stuurt de complete bestelgegevens door naar een scholengemeenschap om de bestelling te controleren, zegt de woordvoerder. Die stuurt de gegevens weer door naar een derde partij, die ze op zijn beurt ook weer verder verspreidt. In dit traject worden ook persoonsgegevens van studenten verwerkt. "Dat was niet de bedoeling", zegt de woordvoerder, hoewel het volgens hem ook de standaardwerkwijze is. "Dat gaan we nu aanpassen."

De site voor studieboeken vermoedt dat de gegevens uiteindelijk via de laatste partij op straat zijn beland. "Iemand is daar niet netjes met de gegevens omgegaan". Welke organisaties precies in het traject betrokken zijn, wilde de woordvoerder niet zeggen. "We vinden het netjes om eerst de getroffen studenten op de hoogte stellen."

Melden

De slachtoffers van het lek hebben in ieder geval tussen juni en december 2017 bij Studystore een studieboeken besteld. Volgens Studystore worden de getroffen Saxion-studenten dinsdag of woensdag op de hoogte gesteld.

Bedrijven en organisaties zijn sinds 2016 ook verplicht om datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is inmiddels gebeurd, zegt de Studystore-woordvoerder.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment